EESTI LIPUGA SEOSTUB KÄESOLEVAL AASTAL MITMEID ÜMMARGUSI TÄHTPÄEVI

Tartu Ülikooli hoone, mille aulas asutati 2004. aasta 30. mail MTÜ Eesti Lipu Selts.

Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard

Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistas ja pühitses õpetaja Rudolf Kallas Otepää kirikla saalis 1884. aasta 4. juunil. Järgnevatel aastatel kujunes sellest Eesti rahvus- ja riigilipp, mille sünnist möödub tänavu 140 aastat.

täna 20 aastat tagasi, 30. mail asutas poolsada asjahuvilist Tartu Ülikooli aulas mittetulundusühingu Eesti Lipu Selts

120 aastat hiljem sätestas Riigikogu (14. aprillil 2004) 4. juuni riikliku tähtpäevana Eesti lipu päevaks. Sama aasta küünlapäeval kuulutas president Arnold Rüütel välja lipuaasta ja täna 20 aastat tagasi, 30. mail asutas poolsada asjahuvilist Tartu Ülikooli aulas mittetulundusühingu Eesti Lipu Selts. 10 aastat tagasi asutati Eestis esimene lipu seltsi osakond, kellele on kingitud ja õnnistatud oma pidulik kuldsete narmastega esinduslipp.

Lipu seltsi asutamisest ja tegevusest saab põgusalt kõige olulisemat teada 2013. aastal ilmunud raamatust „Eesti lipp” (alates lk 187), mille autor on Küllo Arjakas.

Eesti lipu teemalised trükised. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Seltsi asutamise idee autor oli Kaitseliidu peastaabi töötaja Andres Mihkels. Ühenduse algatustoimkonda kuulusid lisaks Mihkelsile tolleaegsed Riigikogu liikmed Trivimi Velliste ja Küllo Arjakas, heraldik Priit Herodes, naiskodukaitse esinaine Dagmar Mattiisen, õppejõud K. Jaak Roosaare, välisministeeriumi nõunik Jüri Trei ja riigikantselei sümboolikaosakonna juhataja Kalev Uustalu.

Ühendus seadis põhikirjalisteks eesmärkideks seista Eesti Lipu, vapi ja hümni säilitamise eest, tegelda Eesti riiklike sümbolite ajaloo ning nende talletamisega, edendada riiklike sümbolite kasutamise kultuuri. „Aulas rõhutati, et kohe 120-aastaseks saav Eesti lipp kuulub maailma väärikamate hulka, nii nagu tuhandete aastate vanune eesti rahvas kuulub Euroopa põlisemate kilda,” kirjutas oma raamatus Arjakas.

MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakonna asutanud liikmed 2014. aastal. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Enamvähem samaaegselt Pärnuga kandus lipu seltsi tegevus ka Sindi linna, kus oli ees väga isamaaliselt mõtestatud seltskond inimesi. Et Eesti lipp paremini rahvuslikult tähtsatel päevadel silma paistaks, eraldas lipu selts peamiselt Pärnule ja Sindile mitmeid kümneid kandelippe, mis anti eeskätt koolinoorte kanda. Nii oli igati ootuspärane, et 2014. aasta lõpupoolel otsustati Sindis luua põhikirjaliselt lubatud oma rakuke – esimene lipu seltsi osakond. Ja järgmise aasta 4. juunil korraldas selts koostöös Sindi gümnaasiumiga oma linnarahvale esimese esindusliku lipu päeva paraadi.

Traditsiooni on vahelduva eduga jätkatud kõigil aastatel. Nii toimub seegi kord: 4. juunil kogunetakse kell 18:00 Seljamaa monumendi juurde pidulikule lipurivistusele. Sealt suundutakse marsi sammul ja orkestri mürtsudes lühikesele ringile mööda linnatänavaid ja lõpetatakse pidupäev Sindi gümnaasiumi õuel kontsertkavaga.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap