PÄRNU LINNAORKESTRI HOOAEG LÕPPES PÄRLVALGES

Pärnu abilinnapea Ene Täht tänab Pärnu Linnaorkestri pikaaegseid muusikuid. Foto: Annika Poldre

Annika Poldre, ajakirjanik

Pärnu Linnaorkester (PLO) lõpetas oma 30. hooaja, lisades tänavusele värviküllasele muusika-aastale veel ühe tooni – pärlvalge.

PLO hooaja lõppkontserdil. Foto: Haide Rannakivi

Hooaja lõppkontserdi avas, tervitades videosilla kaudu nii orkestrit kui ka publikut, PLO peadirigent Henri Christofer Aavik.

Seejärel tänati Pärnu linnavalitsust, kes on 30 aastat olnud orkestrile toeks. Abilinnapea Ene Täht astus lavale, et tänada neid orkestri liikmeid, kes on PLOs 30 aastat koos mänginud. Tänukirjad ja lilled said ka orkestriga seotud inimesed, kes küll ei tee muusikat, kuid on PLO käekäigule ja tegevusele oma tööga kaasa aidanud.

Juubelihooaja lõppkontserdil juhatas orkestrit taas dirigent Andres Kaljuste. Solistina astus publiku ette klassikaline laulja, metsosopran Tuuri Dede. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias õppinud ning seejärel Sibeliuse Akadeemias ooperilaulu magistrantuuri lõpetanud Dede on võitnud preemiaid niihästi mitmel kodumaisel kui ka rahvusvahelisel konkursil. Ta on esinenud koos kodumaiste ja Euroopa orkestritega. Pikk loetelu järgneks, kui üles lugeda kõiki neid Eesti dirigente, kellega Dede on teinud koostööd.

Metsosopran Tuuri Dede esitamas Eesti helilooja Evelin Seppari anagramme-portreesid. Foto: Annika Poldre

Kontserdi kava oli üles ehitatud kõigepealt Maurice Raveli loomingu tutvustamisele, kus said suurepäraselt esile tõusta mitmed instrumendid, sealhulgas harf ja oboe.

Võimekas laulja Tuuri Dede on tuntud paljude suurvormide võimeka esitajana, sellel kontserdil esitas ta muusikahuvilisele publikule Eesti helilooja Evelin Seppari vokaaltsüklina loodud anagrammide-portreede esmaettekande „Sõnade sülemid, sülemite süsteemid“. Mitmes keeles kõlanud sõnamängude autoriks on meie tuntuim kõlaluule looja ehk häälutaja Ilmar Laaban. Teos on loodud PLO tellimisel ning kirjutatud Pärnu orkestrile ja metsosopran Tuuri Dedele.

PLO hooaja lõppkontserdil. Foto: Haide Rannakivi

Evelin Seppar, kes ka kontserdil publiku ette astus, on tunnistanud, et talle meeldivad sõnamängud ning töötamine Laabani anagrammidega oli tema jaoks nagu teistmoodi maailma avastamine. Teades solisti, keda helilooja tellimust luues silmas pidas ja kes talle on väga meeldinud, aitas see kaasa teose loomisele, mis Pärnu kontserdimajas suurepärases esituses kõlas.

Peadirigent Aavik lubas oma tervituskõnes, et ka järgmine hooaeg ja uus kümnend tulevad põnevate kontsertidega, kust ei puudu juba traditsiooniline soovikontsert ning lastelgi avaneb taas võimalus oma esimest kontserdielamust kogeda.

PLO hooaja lõppkontserdil. Foto: Haide Rannakivi

Järgmisel hooajal tehakse esmakordselt koostööd Eesti džässiliiduga ning solistina esineb Kristjan Randalu. Pärnu kontserdimajas tähistatakse helilooja Piret Ripsi sünnipäeva ning publikul avaneb võimalus kuulda uudisteost, mille kirjutab helilooja Madli Marje Gildemann. Suvel saab näha ja kuulata PLO esinemist Pärnu Muusikafestivalil.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap