PÄRNU LINNAORKESTER VIIS LASTEGA PERED MUUSIKARÄNNAKULE

Annika Poldre, ajakirjanik

Nii palju mudilasi pole just igapäevane vaatepilt Pärnu Kontserdimajas.
Foto: Annika Poldre

Annika Poldre. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu Linnaorkester on loonud väärika traditsiooni anda väikestele lastele muusikalist elamust, esitades neile kuulsate heliloojate loomingut.

Seda ei juhtu kuigi tihti, õigemini peaaegu et ei saagi juhtuda, et võib kontserdimajja minna, padi, tekk või matt kaenlas. Laupäeval, 13. jaanuaril täitus Pärnu Kontserdimaja just selliselt varustatud publikuga. Mudilased, päris titeeast kuni kooliuusikuteni sammusid emade-isade käe otsas või viidi nad süles lastega peredele mõeldud kontserdielamust saama.

Põrandal istudes vaadata ja kuulata oli päris mõnus. Foto: Annika Poldre

Pärnu Linnaorkestri (PLO) eestvedamisel sündis sel päeval kahel kontserdil, mis kandsid pealkirja „Minu esimene kontsert“ teatrielamus, mis mitmesajale lapsele sai võib-olla isegi tulevikku määravaks sündmuseks või vähemasti meeldejäävaks elamuseks.

Kontserdil kõlas kuulsate klassikute, nagu Mozart, Britten, Mussorgski jt looming. Kava oli kokku seadnud kontserdi kunstiline juht ja sel päeval PLO-d esimest korda peadirigendina juhatanud Henri Christofer Aavik, kes iga pala kuulajaile lühidalt tutvustas, viies sel viisil publiku muusikalisele rännakule.

„Ja nende elamus ei saa olema mitte ainult kõrvaga kuuldav, vaid ka silmaga jälgitav,“ Henri Christofer Aavik

Muusika saatel esitasid iga pala juures uue tantsunumbri Pärnu Kunstide Kooli Kersti Adamsoni balletistuudio õpilased. „Ja nende elamus ei saa olema mitte ainult kõrvaga kuuldav, vaid ka silmaga jälgitav,“ kommenteeris peadirigent publikule viidates. Henri Christofer Aaviku sõnul on esimesel kogemusel alati väga eriline väärtus. Kuna orkester hindab oma noort publikut, siis kantakse neile ette tõeliselt suurte heliloojate teoseid. Orkestrimuusika ja tants koos andsidki lastele sellise elamuse, et ka kõige rahutumad põnnid vakatasid ennastunustavalt esinejaid vaatama. Et väikesed vaatajad ei tüdiks ega väsiks, anti neilegi võimalus poole kontserdi pealt tõusta ja ennast liigutada. Kuidas, seda näitasid ette noored balletitantsijad.

Publikut jätkus rõdulegi. Foto: Annika Poldre

PLO direktori Helen Erastuse sõnul oli päeva esimene kontsert 400 piletiga välja müüdud. Publiku suure huvi tõttu korraldati samal päeval veel kord kontsert, kuhu oli mõni tund enne algust veel pileteid saada.

Minu kõrval istuv koolieelik oli koos emaga juba esimesel kontserdil käinud. „Et oleks ka midagi muud peale interneti,“ lausus ema põhjenduseks, miks nad kontserdile tulid.

Aasta ja kaheksakuused kaksikud Mona ja Nora olid isa sõnul kontserdi lõpuks lausa ekstaasis. „Näis, et neile väga meeldis,“ sõnas tüdrukute ema. „Järgmisel aastal tuleme kindlasti jälle,“ lisas isa.

PLO korraldas tänavu kuuendat korda kontserdi lastega peredele. Kui esimesel aastal kutsuti kuulajaiks vaid need beebid, kes olid aasta varem ilmale tulnud, siis järgmisel aastal tehti juba kaks kontserti – üks kutsetega ja teine kõigile soovijaile. Esimesel kolmel aastal juhatas orkestrit dirigent Jaan Ots ja laval esinesid ka Pärnu Kunstide Kooli Rein Laose teatristuudio õpilased. Seejärel on olnu dirigendipuldis Hans Christina Aavik ja tantsimas Kersti Adamsoni balletiõpilased.

Enne laupäeval toimunud kontserti kutsuti Mai kooli õpilased proovi vaatama. Kool valis välja kaks klassi, kes said reedesel proovil oma muusikaelamuse. Sama võimalus oli ka ühel Pärnu lasteaia rühmal.

Kõige nooremad toodi kontserdile selliste sõidukitega. Foto: Annika Poldre

Helen Erastus ütles, et sellist kontserti teeb orkester kord aastas. Pileti hind on taskukohane lastega peredele – vaid viis eurot ning alla-aastastele tasuta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap