LOORE LEE ALLMAA FOTOSILM MÄRKAB PÄRNU JA AMEERIKA SUURLINNA SARNASUSI

Fotogalerii

Loore Lee Allmaa fotonäituse “Peegeldus” avamisel Pärnu kolledži raamatukogus.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Alates tänasest näeb Tartu Ülikooli Pärnu Kolledži raamatukogu külastades Loore Lee Allmaa fotonäitust “Peegeldus”, mis jutustab lugusid pealtnäha erinevatest linnadest, nagu on Pärnu ja New York, läbi nende linnade eriilmeliste sarnasuste.

“Maailmas ringi käies olen sageli tabanud ennast mõttelt, et üks või teine koht tuleb kuidagi tuttav ette. New Yorki külastades tabas mind eriti selgelt äratundmisrõõm, justkui oleksin ma neid kohti juba varem näinud oma kodulinnas Pärnus. See tunne ei kadunud, vaid aina kordus ja kordus. Lõpuks hakkasin neid tuttavlikke vaateid pildistama.

Kui vaadata mingit ainet või objekti piisavalt lähedalt, jättes kõrvale ümbruse või ebaolulised osad, siis tundub, et hakkame nägema teatud mustreid või sarnasusi” avab autor oma näituse ideed.

Reaalsuse peegeldamiseks ja rõhutamiseks kasutab autor lisaks huvitavatele rakurssidele ja kompositsioonidele ka mustvalget tonaalsust ning valguse ja varju koosmõju

Tänapäeval, kus peaaegu iga pilt käib läbi erinevate digitaalsete fotofiltrite ja Photoshopi, ning tehisintellekt on võtmas ka visuaalses kunstis võimu, püüab Loore Lee jääda klassikaliste lahenduste juurde. Reaalsuse peegeldamiseks ja rõhutamiseks kasutab autor lisaks huvitavatele rakurssidele ja kompositsioonidele ka mustvalget tonaalsust ning valguse ja varju koosmõju, mis annab vaatajale võimaluse keskenduda olulisele, jättes kõrvale muu visuaalse müra.

Pöördusin tagasi fotograafia algusaegade must-valge maailma võlude juurde

“AI kasutamine on nii igapäevane, et see on juba muutumas tavapäraseks. Pöördusin tagasi fotograafia algusaegade must-valge maailma võlude juurde. Ka näituse asukoht, Pärnu Kolledži raamatukogu ajaloolises hoones, on valitud just sellest ideest kantuna” kinnitab Loore Lee.

Kuigi neid tuttavlikke äratundmise hetki võiks teatud juhtudel lausa déjà-vu’ks või kultusfilmi Matrix järgi ka Matrixi rikkeks nimetada, tundub autorile siiski fotosse püütud hetk universumis korduva motiivi peegeldusena.

“Kuigi oleme peegeldust harjunud nägema 1:1 äraspidise koopiana, ei ole maailm õnneks ideaalne, vaid tegelikkuses on peegeldused siiski veidi erinevad” lisab autor.

Fotonäitus “Peegeldus” jääb kõigile huvilistele Tartu Ülikooli Pärnu Kolledži raamatukogus avatuks kuni 31. jaanuarini.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap