PÄRNU JÕGE ÜLETAV UUS TORI SILD ON AVATUD

Fotogalerii ja video

Tori silla avamine lindi lõikamisega. Foto: Urmas Saard / Külauudised

31. juuli õhtu saabudes ja järjest madalamale laskuva päikese valguses ning pikenevate varjude võlus leidis aset uue Tori silla ülipidulik avamine. Veerand tundi enne seitset mürtsus Kaido Kivi dirigeerimisel Kaitseliidu Pärnumaa maleva orkester, keda kutsutakse üleriigiliselt väga tähtsate sündmuste läbiviimisele.

Neli miljonit maksma läinud 140,6 meetri pikkuse ja 15,1 meetri laiuse silla avamine on kahtlematult üks neist olulistest tähtsündmustest. Mõlemal silla serval kulgeb 2,5 meetri laiune kõnnitee, sillutatud kohalikelt põldudelt 50 aasta kestel kogutud graniitkividega, mis lõigatud 3 cm paksusteks viiludeks. Kõnniteede tarvis lõigati Tori valla Levikivis 66 tonni graniiti. Levikivi juhatuse liikme Marina Randväli sõnul sündis sümboolselt paljutähendusliku kõnnitee sillutise materjali valik kogukonna eestvedajate mõttetöö tulemusena.

Tori silla avamisel Tori Hobusekasvandus – SA Eesti Maaelumuuseumid tori hobused ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva orkester, dirigeerib Kaido Kivi.
Video: Urmas Saard / Külauudised

Orkestrihelide saatel astusid kindlal sammul äsja paigaldatud graniidil Tori rahvamaja segarühma tantsijad koos oma juhendaja Marian Pärnojaga. Nende hoida olid Tori põhikoolile kuuluvad sinimustvalged kandelipud, mida kerge tuul uhkelt lehvima vedas. Täpselt seitsmest pöördus Tori valla kultuurikeskuse direktor Ants Välimäe tervitusega sadade sillale kogunenud inimeste poole. Õhtujuhina palus ta esimesena sõna võtta kogukonna esindajatel Mart Ruumetil ja Mait Laasil; järgnevalt volikogu esimehel Jana Malõhil ja vallavanemal Lauri Luuril. Tellija poolelt kõneles Transpordiameti peadirektor Priit Sauk ja töövõtjana Tref Nord AS juhatuse liige Jaanus Taro.

Konstantin Pätsi aegne kaless, millega on sõitnud Eesti Vabariigi esimene, teine ja kolmas president

Kuid erilisel aukohal osalesid markantse silla avamisel Tori Hobusekasvandus – SA Eesti Maaelumuuseumid tori hobused. Kirikupoolselt otsalt ületas silda paarisrakendiga Konstantin Pätsi aegne kaless, millega on sõitnud Eesti Vabariigi esimene, teine ja kolmas president. Lisaks paarisrakendile võis näha hoburakendit ja Tori Hobusekasvanduse ratsakooli õpilasi tori hobustel. Kogu tseremoonia kestel toimus ka tavaline autoliiklus nagu viimasel kaheksal ehituskuulgi.

Silla ehitamises tähtsat osa täitnutele kingiti samasugune graniitkivi viil (küll veidi õhem) nagu kõnniteelegi laoti ja raamat Tori kihelkonnakiriku kroonikaga alates 17. sajandist. Tänumeened andsid üle vallavanem ja volikogu esimees. Kingitused võtsid vastu Priit Sauk, Jaanus Taro, omaniku järelvalve Timo Tseffels ja projekteerija Aivar Oskar Saar.

Pidulikkus jätkus silla õnnistamisega, mille viis läbi EELK Tori Püha Jüri Koguduse õpetaja Ants Kivilo.

Ja juba olid abivalmilt ooteärevuses oma kohtadel Tori neidude rühma tantsijad, kelle juhendaja Malle Ormilaan. Nende ülesandeks oli vedada sinimustvalge pael üle sõidutee ja anda käärid pihku vallavanemale, ehitajale, transpordiameti peadirektorile ning kogukonda esindavale Mart Ruumetile.

Tori Hobusekasvanduse ratsakooli õpilased tori hobustel.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pool tundi kestnud tseremoonia sisse mahtus sümboolne kalessisõit vastavatud sillal. Kahes kalessis sõitsid linti lõiganud inimesed. Tegelikult langes lindilõikamise au osaks paljudele kohalviibinutele, kes võisid koduteele minna mõnekümne cm pikkuse sinimustvalge lindikesega.

Hobuste taha rivistunud „muhud“ ja Pärnu vanatehnika klubi masinad ületasid samuti silda kahel suunal.

Enne lahkumist oodati kõiki vallamaja aasale keha kinnitama ja hüva rüübet jooma. Eeldatud inimeste hulgaks arvati paarsada hinge.

Sündmuse hea kordamineku eest kandis hoolt Tori valla kultuurikeskus. Ants Välimäe sõnul vääris kindlasti suurepärase partnerina ära märkimist SA Eesti Maaelumuuseumid Tori Hobusekasvandus ja Agris Juhkov. „Tänud abi eest ka Pille Usinale, Tori segarahvatantsurühmale ja neidude rühmale. Toredat meeleolu lõid Muhuklubi ning Pärnu Vanatehnika Klubi. Suurepärase kontserdi andis Kaitseliidu Pärnumaa maleva puhkpilliorkester Saxon,” kiitis Välimäe.

Urmas Saard

Samal teemal:

TORI SILLA PIDULIK AVAMINE TOIMUB HEINAKUU VIIMASEL PÄEVAL