„LEEVAKU KULLAKAEVUR” ESIETENDUB LÕUNA-EESTI KOGUKONNALAVASTUSENA

Tartu 2024 L-E kogukonnaprogramm Leevaku kullakaevur Gerli Auväärt ja Kairi Kasearu. Foto: Terje Atonen

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames esietendub neljapäeval Põlvamaal kogukonnalavastus „Leevaku kullakaevur“, mis jutustab kaasahaarava loo pöörastest ideedest, põlvkondade suhetest, õnnestumistest ja läbikukkumistest täpselt sajandi eest täpselt samas kohas Leevakul.

Piletitega tasub kiirustada, sest esimesed etendused on välja müüdud, mängitakse seda aga 27. juulist 6. augustini vaid kaheksa korda.

Piiriveere Liidri tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi tiimi liige Endla Mitt lausus, et Leevaku kogukonnalavastus väljendab väga tabavalt ühe paiga ja sealse kogukonna tegemisi erinevas ajas. „Lavastus jutustab universaalse loo ning selle lavale toomise protsess on hästi läbi mõeldud, kaasates kogu Leevaku kandi rahvast ja isegi lapselapsi Tallinnast,“ rääkis Mitt. „See on südamega tehtud sellesuvine suursündmus nii kohalikul tasandil kui ka hea näide kaugema kandi kultuurihuvilisele publikule, kuidas Lõuna-Eesti kogukonnad hoiavad oma väärtusi ning loovad ühiselt Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024.“

MTÜ Leevakk juhatuse liige Kairi Kasearu ütles, et kogukonnlavastus „Leevaku kullakaevur“ on mitmekihiline. „Seda võib vaadata kui tükki ühe perekonna loost 1920-ndatel Kagu-Eesti väikeses külas, kus suured ja pöördelised ideed põrkuvad argipäevaga. Teisalt peegeldab see lugu ja kogu lavastusprotsess Leevaku kandi külade, kogukonna ja inimeste olemust. Me panustame ühiselt, et endal oleks hea maal elada ja teistel tore tulla,“ sõnas Kasearu. „Eestimaal on igal külal ja paigal oma lugu. Kõik need lood on vaja üles leida ja edasi kanda, et tugevdada kogukonna identiteeti – äratundmist mineviku, oleviku ja tuleviku vahel.“

Kogukonnalavastust „Leevaku kullakaevur“, mille esimesed etendused on juba välja müüdud, mängitakse sel suvel Põlvamaal Leevakul kunagise tellisevabriku juures külaplatsil 27. juulist 6. augustini vaid kaheksal korral. Euroopa pikima, 50 m kõrguse saunakorstna jalamil mängitav suvetükk keskendub toonase kohaliku visionääri Artur Reinomäe otsusele rajada Leevakule kolossaalne tellisevabrik, mille ehitamisest möödub tänavu 100 aastat. Kogukonnalavastuses teevad lavastaja Marko Mäesaare juhendamisel professionaalsete näitlejate Viire Valdma, Tiina Mälbergi ja Ken Rüütli kõrval kaasa ka harrastajad, kohaliku kogukonna inimesed. Lavastuses põimuvad Leevaku kandi ajalugu, kultuur ja kohalik miljöö ning kultuurielamusele annavad oma täiendust imeline loodus ja kohalik toit, Räpina valla noorte puhkpilliorkester ja pillimehed. Mängukava ja piletiinfo leiab Piletilevist.

Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames korraldatakse 2023. ja 2024. aastal ühtekokku 20 projekti mitmekümne väärtuspõhise sündmusega, mis kutsuvad osalema külastajaid Eestist, Euroopast ja mujalt maailmast. Programmi eesmärk on anda hoogu omavahelisele koostööle ja tugevdada Lõuna-Eesti identiteeti. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi osana aitab kogukonnaprogramm tutvustada kogu piirkonda just nende väärtuste põhjal, mis on olulised kohalikele inimestele ja kogukondadele. Kõik valitud sündmused aitavad esile tõsta Lõuna-Eesti väärtusi – puhast loodust, mitmekülgset kultuuripärandit, kohalikku toitu ja käsitööd, tervislikku eluviisi, jätkusuutlikke ja innovaatilisi lahendusi ning aktiivseid ja elujõulisi kogukondi.

Kogukonnasündmused, mis kuuluvad avatud taotlusvooru tulemusena Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi, on järgmised: jõeretkede sari „Avasta Emajõgi!“, Tartumaa toidusündmuste sari „Tirin“, kogukonnaetendus „Leevaku kullakaevur“, „Seto kostipäivä aastaring“, kogukonnafestival „Mina tean, kust tuleb minu toit”, Tartumaa teemapäevad „Päritud ellujäämiskunstid“, Rõuge projekt „Sanna!“, ruumiloomekonverents „Loo või loobu!“, „Taliteed Emajõe-Suursoos“, maaliliste maastike jäädvustamise matkasari Otepääl, „Meelterännak looduses“, I Kodavere laalupido, dokumentaalne osaluslavastus „Ellujäämiskunstid. KMOMID“, Seto tantsupidu „Kad´ah kavvõkõ´“, Navi küla kogukonnafestival, roosifestival Kaagjärvel, Peipsi Toidu Tänav 175 km, Kagu-Eesti inspiratsioonifestival „Loovus loob lootust!“, „Avastamata Antsla aarded – järved“, linnaruumilavastus „Läbi linna: Valga+Valka“. Vt www.visitsouthestonia.com/tartu-2024/

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

LÕUNA-EESTI KOGUKONNAPROGRAMM ALUSTAB SÜNDMUSKORRALDUSE TUGIPROGRAMMI