HIIU FOLGI RIKKALIK LISAPROGRAMM

Valter Parve ühislaulmist läbiviimas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Neljapäeval algav Hiiu Folk toob 18. korda muusikasõbrad kokku osa saama kvaliteetsetest kontsertidest, aga ka festivali lisaprogrammist: matkadest, töötubadest ja tegevustest lastele.

Väga nõutud on alati festivali loodusretked. Pikaaegne pühendunud alpinist, matka- ja mägedehunt Valdek Udris tutvustab Saarnaki laidu, Tallinna loomaaia eelmine juht Tiit Maran viib huvilised Hiiumaa kõrbesse – Kaibaldi liivikule. Lahtise kalapaadiga Saarnakile sõites tuleb arvestada tuule ja võimaliku vihmaga ning sellega, et laiule saamiseks tuleb natuke maad kõndida madalas meres. Matkagrupid on täitumas, soovijad peavad end kindlasti registreerima.

Töötubades saab õppida parmupilli, karmoškat, tantse ning pillilugusid.

Sõru muuseumis tehakse kummarduse Hiiumaa torupillikuningale Juhan Maakrile ehk Torupilli-Jussile.

Eesti rahvaluule arhiivi etnomusikoloog Helen Kõmmus räägib karismaatilise ja andeka Torupilli-Jussi „esimesest elust“ lihtsa Hiiumaa maa-, mere- ja külapillimehena nii, nagu seda mäletasid tema kaasaegsed.

Cätlin Mägi. Foto: Hiiu Folk

Torupilli-Jussi pillilugude elustaja, noodistaja ja populariseerija, Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud Cätlin Mägi jätkab lugudega Jussi 77. eluaastal alanud „teisest elust“ üle Eesti kuulsaks saanud torupillikuningana. Kuuleb August Pulsti ja Aleksander Maakeri mälestusi, Jussi lugusid mängivad Cätlin Mägi torupillil ja Marko Mägi saksofonil.

Orjaku linnutornis on giiditund armastatud loodusemehe Tiit Leitoga.

Kassari rahvamajas saab laulda koos Valter Parvega laule vanadest salmikutest ja laulikutest.

Kontsertidel rõõmustavad publikut Folkista, Kõrsikud, arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr ja Harjumaa keelpilliorkester, Rändaja, Robirohi ja Astrid Nõlvak, Andre Maaker ja Marek Talts, Laikrete perebänd, Untsakad, Karmoškakamraadid Piret Ausi eestvedamisel, Celtic Saksamaalt keldi muusikaga jt. Uut albumit esitlevad Mari Kalkun ning Juhan Uppin, oma esimest sooloalbumit tutvustab Eva Eensaar-Tootsen, Ernst Enno sõnadele loodud albumit esitleb OLEM.

Pühapäev on traditsiooniliselt kirikukontsertide päev. Esinevad Pühade Aleksandrite õigeusu koor, Projekt Ööbik, Timo Lige laulude tsüklit „Eestimaa palved“ esitavad ülistuskoor Ekklesia koos Timo Lige ja teiste muusikutega. Eesti Keeled uues koosseisus – Tuule Kann, Ella Maidre, Mari Jürjens, Vaiko Eplik, Jaak Sooäär ja Ain Agan – annavad Riho Sibula mälestuskontserdi „Riho ja Jaagu laulud”.

Lotte. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Nagu ikka, pakutakse festivali põhipaigas Kassari kiigeplatsil lastele ja peredele mõtestatud tegevust. Pisikestele folkijatele on lastepesa, Piibarid meisterdavad koos lastega pille ning tutvustavad enda omi, külla tuleb koeratüdruk Lotte.

Hiiu Folk on rahuliku atmosfääriga pere- ja keskkonnasõbralik alkoholivaba festival.

Festivali ajal on Tallinna–Kärdla liinil lisalend. Hiiumaa öömajades on veel vabu kohti, Kassari saarel on ka oma telgiga tulijail ruumi telkida.

KU päevatoimetaja