EUROOPA LINNADE JÄRGI NIMETATUD TAMMISTE HOOLDEKODU MAJADE RAHVAS TÄHISTAS PÖÖRIPÄEVA

Fotogalerii ja kolm videoklippi

Tammiste hooldekodu pööripäeva tähistamine. Foto: Urmas Saard / Külauudised

„Lõkkepaistest ja grillilõhnast unistab nii noor kui vana. Pärnu linna Tammiste hooldekodu kutsub läbi aastate kestnud tava kohaselt oma elanikud ja nende lähedased ühe eestlaste olulisema pööripäevaaegse tähtpäeva pidamisele,” lausus täna keskpäeval pidupäeva avamisel hooldekodu juhataja Liina Männiaru.

Sel aastal siis päris suve loomise päeval, mil naljaninad ütlevad, et pool aastat veel ja ongi jõulud käes. Eks naljaviskajatel ole ju põhjust suures kuumuses unistada talvisest jahedusest. Aga suur suvesoojus meelitas peo- ja lõkkeplatsile pea 160-st hingest koguni 87 elanikku, lisaks palju omakseid, rääkis hooldekodu tegevuste juht Ülle Jantson.

Marit Rummel saabus peoplatsile oma tütre Anuga. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kõrgeealiseks elanud Marit Rummel saabus peoplatsile oma tütre Anuga. Tema abiga oli tõmmatud kahe puu vahele nöör ja neile riputatud suur hulk kootud sokke, hinnasildid küljes. „Ma ei lootnud müügile, aga ma tulin lihtsalt käsitööle reklaami tegema,” selgitas kõbusa olemise ja lahke jutustamisega vanaproua, kes on varem ka salle ja kampsuneid kudunud. Aga enne kauba tutvustamist ja sulemehe küsimusele vastama asumist pidas ta oluliseks kiita ja tunnustada hooldekodu töötajaid. Marit elab Tieli majas. „Möödunud aastal uurisin, kas on veel teisigi käsitööhuvilisi ja kudujaid. Töötajad ütlesid, et olen ainus. Kui varem käisin laatadel, siis nüüd on hing jätkuvalt valmis minema, aga keha ei tule enam järgi.” Ja siis kiitis ja tänas Marit jälle abitöötajaid, kes hoolitsevad ja toovad välja jalutama. „Suured, suured tänud!” Kahjuks pidi ta tunnistama, et on olnud mujal ka teistsuguseid kogemusi, mis pole olnud nii head, kui Tammistes.

Korraldajad ja osalejad olid tänulikud nii riigimetsa majandajatele kui ka meelelahutusliku kavaga rõõmustama tulnud mitmetele oodatud esinejatele.

Kenasti valmis seatud lõkke asemel jäi täna tuli siiski süütamata, kuid meeleolu tõstsid samahästi ka RMK toodud kased, mis kaunistasid pikkade laudade kohale veetud telgikatuste tugisambaid. Korraldajad ja osalejad olid tänulikud nii riigimetsa majandajatele kui ka meelelahutusliku kavaga rõõmustama tulnud mitmetele oodatud esinejatele.

Kaie Segeri Tantsustuudio linetantsugrupp “Pärnu Senjoriitad” Tammiste hooldekodu pööripäeva tähistamisel koos rahvaga. Video: Urmas Saard / Külauudised

Esimesena astusid tantsumurule üllatusesinejatena Kaie Segeri Tantsustuudio line-tantsugrupi “Pärnu Senjoriitad”, kes tõmbasid peo kohe alguses hoogsalt käima. Vähe sellest, et ise tantsisid. Kaie kutsele liituda tantsuga vastas suur hulk publikut. Esmalt õpiti kiiresti mõned olulised sammud selgeks ja siis läks muusika saatel uhamiseks. Tantsiti murul ja liigutati rütmitaktis käsi ning jalgu lauas istudes.

Ansambel Vanad sõbrad Tammiste hooldekodu pööripäeva tähistamisel.
Video: Urmas Saard / Külauudised

Rõõmsas meeleolus jätkas vahva sõprade bänd ”Vanad sõbrad”, kelle muusika ja laul meelitas taas murule kõige tantsulustilisemad jalad. Pärnumaa mõlemad laulumehed Oskar Tominga (akustiline kitarr, taldrikud,) ja Margus Siilak (akordion, suur trumm, heli) viljelevad kaheliikmelise bändina tantsumuusikat naturaalsetel instrumentidel juba tervelt kuraditosin aastat. Aga musitseeritud ja tuntust kogutud on kauemgi, üle paarikümne aasta. Nende repertuaari on kogunenud mitusada pala. Kavast ei puudunud nende endigi loodud lood. Mehed ei kasuta eelnevalt salvestatud lugude taustu ega rütmimasinaid, süntesaatorit-isemängijat või midagi muud sarnast tehnikat. Kõik peopäeval kuuldu oli aus ja ehe. Alustati Hando Runneli sõnadele Vello Toomemetsa viisistatud lauluga „Jaanipäev”. Laiali jagatud laululehed võimaldasid kõigil kaasalaulmist.


Ülle Jantson Tammiste hooldekodu pööripäeva tähistamisel.
Video: Urmas Saard / Külauudised

Ülle Jantsoni juhendamisel löödi kõlama vanad ja südamelähedased laulud emade ja vaaremade aegadest. Loomulikult leidus pidulaual maasikaid, šašlõkki ja muud maitsvat. Pidusöögist said osa ka majadesse jäänud elanikud, kellele oli toimekas personaal mõelnud juba aegsasti ette.

Tammiste hooldekodu asutati 1944. aastal. Järgmisel sügisel peab see hooldusteenuseid pakkuv asutus juba 80. aastapäeva. Hooldekodu kliendid on paigutatud elama viide erinevasse majja, mis on saanud oma nimed Euroopa linnade järgi: Pariis, Brüssel, Tiel, Jurmala ja Palanga.

Urmas Saard