LÄÄNERANNA VÄIKEKOOLIDE PERED KORRALDAVAD MEELEAVALDUSE

Virtsu kooli õpilaste poolt valmistatud plakat. Foto: Triin Raave

Lääneranna väikekoolide õpilased ja lapsevanemad on otsustanud võidelda selle eest, et nende koolid säiliksid sellisel kujul nagu nad täna on ja korraldavad meeleavalduse Lääneranna vallamaja ees 24. märtsil tund enne volikogu istungi algust.

Lääneranna vallavolikogu esimehe Armand Reinmaa poolt on vallavolikogule esitatud koolivõrgu kärpimise eelnõu, mille kohaselt on plaan osade koolide uksed täielikult sulgeda ning teistes kaotada õpe alates viiendast klassist. Antud eelnõu koostamisel ei ole kaasatud kogukondi, arvesse võetud nende ettepanekuid, kuid õnneks ei ole vallavalitsus oma seisukohta siiski veel kujundanud. Õpilased ja nende vanemad ei toeta ettepanekut, milles nähakse negatiivset mõju nii laste haridusteele kui laiemalt kogu kogukonna elule ja arengule.

Lääneranna volikogu plaan on lõpetada Virtsu, Varbla ja Koonga Kooli koolitustegevus 5. – 9. klassides, Kõmsi Lasteaed algkooli tegevus 5. ja 6. klassis. Sulgeda kavatsetakse Lõpe põhikool ja Metsküla algkool.

Lääneranna väikekoolide õpilaste sõnul on koolide säilimine väga oluline, sest annab lastele ja noortele võimaluse jätkata õpinguid kodukoolis, saavutades seejuures väga häid tulemusi nagu on näidanud olümpiaadide ning üleriigiliste pingeridade tulemused. Lisaks kaotaks koolivõrgu muutmine koolide unikaalsuse, mis mõjutaks negatiivselt koolide ja kogukonna mainet, tulevikuväljavaateid. Juhul, kui nimetatud ettepanek volikogus heakskiidu saab, peab sadakond last alates sügisest võtma igapäevaselt ette pika tee Lihulasse või mõnesse veelgi kaugemal asuvasse kooli. See aga tõstab kindlasti laste ja perede stressitaset ning avaldab mõju nii piirkonna praeguste kui potentsiaalsete elanike elukohavalikule kui õpilaste haridustulemustele.

“Virtsu kogukond on juba varem esitanud vallavolikogule erinevaid päringuid ja ettepanekuid, mis võimaldaks edukalt jätkata 9-klassilise kooli pidamist Virtsus, kuid Lääneranna Vallavalitsus ei ole neile midagi vastanud,” ütles Virtsu kooli lastevanemate nimel Triin Raave.

Lääneranna valla väikekoolide õpilaste pered korraldavad meeleavalduse 24. märtsil Lääneranna vallamaja ees. Meeleavaldusel nõutakse, et koolid säilitaksid oma struktuuri, unikaalsuse ja võimaluse pakkuda piirkonna lastele kõrgel tasemel kodukoha lähedast haridust.

Kooli õpilased saavad meeleavalduseks vajalikud teadmised ja oskused ühiskonna- ja kunstiõpetuse tundides. Õpetajad üheskoos vabatahtlike lapsevanematega tutvustavad ühiskonna avatud ja ladusa kommunikatsiooni põhimõtteid ning selgitavad meeleavalduse kui demokraatia ühe mõjukaima tööriista olemust.

“Meie kooli tabanud keeruline aeg annab paradoksaalsel moel võimaluse õpetada lastele demokraatia põhialuseid ning julgustada enda eest seisma. Selle ettepaneku tegid meile tegusad lapsevanemad ja kogukond,” sõnas Virtsu kooli direktori kt Aire Arge.

Ettevalmistused meeleavalduseks algasid pärast kevadist koolivaheaega, kui ühiskonna- ja kunstiõpetuse tundides hakati õpilaste ja lastevanemate soovile vastu tulles koostama loosungeid ja valmistama plakateid. Õpilastele selgitatakse atraktiivsete ja mõjusate tekstide ning kujunduse loomise põhimõtteid. Samuti jagatakse lastele selgitusi ja õpetust inimese ning kogukonna aktiivsest rollist igapäevaelu ja poliitika kujundamisel. Tutvustatakse oma arvamuse ja õiguste eest seismise olulisust ning kogukonna võimalusi oma seisukohtade väljendamisel. Samuti tuuakse kindlasti välja kohalikku omavalitsusse rahva esindajateks valitud inimeste õigused, kuid ka neile vastavad kohustused ja vastutuse oma valijate ning kogukondade ees.

Rommy Treumann, Koonga kogukonna esindaja
Sille Vokk, Kõmsi kogukonna esindaja
Kateriina Rumvolt, Metsküla kogukonna esindaja
Cädy Erismaa, Lõpe kogukonna esindaja
Eve Arusalu, Varbla kogukonna esindaja
Henrik Raave, Virtsu kogukonna esindaja

Samal teemal:

MÄRTEN HERMIK: KOGUKOND ISE PEAB ROHKEM SEISMA OMA ÕIGUSTE JA HEAOLU EEST

Kogutakse allkirju Metsküla algkooli sulgemise vastu