EESTI ESIMESE NAISÕIGUSLASE LILLI SUBURGI ELU TULEB TARTU LAVALE

Lavastus “Lilli”. Foto: Rasmus Kull

Teatris Must Kast esietendub tänasel rahvusvahelisel naistepäeval uuslavastus “Lilli”, mis avab Eesti esimese naisõiguslase Lilli Suburgi elulugu.

Lavastus “Lilli”. Foto: Rasmus Kull

Kaasaegse kangelaseepose dramaturg-lavastaja on Kaija M Külm. Värsid ja viisid on seadnud kaasautor ja dramaturg Jaanika Tammaru.

“Lilli elas ajal, mil eestlastel ei olnud õigusi, naise ainus roll oli aga olla mehe küljeluu. Talle see ei sobinud – vaikselt, lahke sõna ja teoga hakkas ta maailma ümber kujundama,” selgitas lavastaja-dramaturg Kaija M Külm. Lilli Suburg (1841-1923) oli Eesti esimene naisõiguslane, ajakirja Linda peatoimetaja, prosaist ja ajakirjanik, eestikeelse tütarlastekooli rajaja ning haridusuuendaja, pedagoog.

Vormiliselt põimuvad lavastuses erinevad žanrid: inspiratsiooni on nii kaasaegsetelt Eesti räpimuusika tegijatelt, Eesti rahvalaulust, estraadi ja kantrini välja. “Pea igal tegelasel on oma eriline stiil ja žanr, milles ta end väljendab. Riimi ja rütmiga on arhiivitolm ajaloolt pühitud, et üks päriselt suur lugu jutustada,” rääkis “Lilli” kaasautor Jaanika Tammaru, lisades, et peategelane Lilli tunneb end vabalt igas žanris.

Külma ja Tammaru autorilavastus annab praktilise sissevaate, kuidas kujunes samm-sammu haaval eestlaste rahvuslik iseteadvus. Arhiiviallikatel põhinev lavastus võib vaatajale avada uusi külgi ärkamisaja teada-tuntud tegelaste Lydia Koidula ja Carl Robert Jakobsoni eludest.

Sel moel täiendab “Lilli” ajaloo ja kirjanduse tundidest saadud teadmisi, sobides vaatamiseks nii kooliõpilastele kui täiskasvanutele. “Lilli” on heaks meeldetuletuseks, kas ja kui pika tee oleme käinud ning kes on inimesed nende saavutuste taga.

“Lilli” autorid on Kaija M Külm ja Jaanika Tammaru. Lavastaja-dramaturg Kaija M Külm ja värsi-viisidramaturg Jaanika Tammaru. Laval astuvad üles Silva Pijon, Mariann Tammaru, Agur Seim ja Kaarel Kuusk. Lava ja kostüümid valmistab Inga Vares, valguse kujundab Karolin Tamm, muusika ja heliseaded teeb Kaarel Kuusk. “Lilli” produtsent on Merilyn Elge ja lavastuse assistent Kaspar Gräzin.

Etendused Genialistide Klubis 8. ja 9. märtsil ning 20. ja 21. aprillil. Etendustele järgnevad lavastuse teemasid avavad vestlusringid trupiga. Loe lisaks kodulehelt.

KU päevatoimetaja