NELJA KOHALIKU OMAVALITSUSE MAA VÄÄRTUS ÜLETAB MILJARDIT EUROT

Pärnu kesklinn. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Maa-ameti 2022. aasta maa korralise hindamise tulemusi saab vaadata ka omavalitsuste ja asustusüksuste kaupa. Neljal kohalikul omavalitsusel ületab maa väärtus miljardi euro piiri.

Liidripositsioonil asub Tallinna linn, mille maa väärtus on 12,5 miljardit eurot. Järgnevad Tartu linn, mille maa väärtus on 1,9 miljardit eurot ning Pärnu linn ja Viimsi vald, mille kummagi maa väärtus on 1,1 miljardit eurot.

Võrreldes eelmise, 2001. aasta maa korralise hindamisega on suuremad kohalike omavalitsuste maa väärtuse kasvud olnud Tallinna ja Tartu linna ümbruses, kus põllud on asendunud ehitusmaaga ja arendustegevus olnud aktiivsem. Kohalike omavalitsuste esikümnest (maa väärtuse kasv enam kui 15 korda) kaheksa paikneb kas Harju või Tartu maakonnas (Luunja vald, Keila linn, Kambja vald, Kiili vald, Saku vald, Rae vald, Nõo vald, Kastre vald). Lisaks neile on suurem väärtuse kasv olnud ka Kihnu ja Ruhnu vallas (vastavalt 36,4 ja 18,9 korda), kus eelmise hindamise tulemusena oli maa koguväärtus kõige madalam. Seega on nendes omavalitsustes suure tõusu taga madal võrdlusbaas.

Maa-amet korrigeeris 2022. aasta oktoobris avaldatud maa korralise hindamise tulemusi. Kõige mahukam oli maatulundusmaa kõlvikute andmeülekande vea parandamine, mille käigus muutus väärtus enam kui 1000 euro võrra 6,8%-l Eesti katastriüksustest. Hindamise koondtulemus ei muutunud – Eesti maa väärtus kokku oli nii esialgsetel andmetel kui ka pärast korrigeerimist 32,5 miljardit eurot.

KU päevatoimetaja