BEEBIRAAMAT ENNEAEGSELT VÕI HAIGENA SÜNDINUD LAPSE PERELE

Raamat “Minu lugu”. Foto / allikas: Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond

Enneaegselt sündinud kolmikute ema: “Keisrilõike järel ei näinud ma lapsi terve päeva. See oli üks väga pikk ja väga raske päev.” Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi toel saavad erilise beebiraamatu pered, kuhu sünnib enneaegne või haige laps.

Esimesed kingitud raamatud “Minu lugu”. Foto / allikas: Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond

Täna, 17. novembril tähistatakse üle maailma enneaegse sünni päeva, et juhtida tähelepanu enneaegselt sündinud lastele, nende perede muredele ja rõõmudele. Selle tähistamiseks näeb esmakordselt ilmavalgust beebiraamat “Minu lugu”, mille kinkimist enneaegsete laste vanematele toetab TÜK Lastefond.

Tartu Ülikooli Kliinikumi neonatoloogia (ehk enneaegselt sündinud laste) ja lasteintensiivravi osakonnas viibib aastas ravil üle 600 lapse. Raamatu “Minu lugu” autor, 11 aastat Tartu Ülikooli Kliinikumi neonatoloogia osakonnas töötanud lasteõde Kaija Piller ütleb, et just nende lugude nägemine andiski tõuke enneaegselt sündinud lastele beebiraamatu loomiseks:

“Nähes ja kuulates neid perekondi tundus oluline anda neile võimalus oma kogemuse talletamiseks – ühtegi sellist raamatut, kuhu saaks üles täheldada sündmused sünni ja esimese kuu vahel, enne ei olnud, rääkimata veel haiglaperioodi kirjapanekust. Emad ei pruugi aga olla esiti valmis oma kogemust jagama ning raseduskriisi läbitöötamine võib võtta aega. “Minu lugu” annab tervikliku võimaluse oma emotsioonide kirja panemiseks, igapäevaste väikeste võitude jäädvustamiseks ja aja võtmiseks, et olla hetkes.”

Raamat on koostatud arvestavalt enneaegse või haige lapse sünniga seotud väljakutsetega, ent sobib tegelikult kõigi vastsündinute beebiaja jäädvustamiseks. Piller rõhutab, et oluline väärtus raamatu puhul on võimalus seda endale sobivaks kujundada: “See on lugu, mida kirjutab just see perekond, ja iga lugu on erinev – seega on võimalik raamatus lehti ümber tõsta, lisada või eemaldada; kasutada saab järjehoidjaid ja eriliste hetkede jäädvustamiseks fotokaarte, näiteks “Kaalun 2000 grammi” või “Oleksin pidanud sündima hoopis täna”. Kujundusel on kasutatud pastelseid toone, et silma torkaks see, mis kõige tähtsam – jutt, mille pere ise juurde kirjutab. Selle pere lugu.”

Fotokaardid. Foto / allikas: Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond

Enneaegselt sündinud kolmikute ema Heleni sõnul on beebiraamat see, mis hetkel nende haiglapäevadesse helgust lisab: “Me oleme praeguseks juba peaaegu kaks nädalat haiglas olnud ning natukene helgust igas päevas on vägagi tervitatav. Raamat aitab seda tuua, sest siia saame kirjutada kõik oma väikesed võidud – meie jaoks on siiamaani olnud nendeks näiteks hingamistoe mitte vajamine ja igapäevane kaalutõus. Kaija ise on suurepärane õde ning usun, et läbi tema pilgu õpin veelgi enam nägema neid väikeseid asju.”

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab tänu headele annetajatele aastas 200 beebiraamatu “Minu lugu” kinkimist enneaegsete ja haigete vastsündinute emadele TÜK lastekliiniku neonatoloogia ja intensiivravi osakonnas, kokku ligi 8000 euroga.

SA TÜ Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi lastehaiglate juures tegutsevaid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligikaudu 12 miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata, hakates püsiannetajaks aadressil https://lastefond.ee/pusiannetus/.

Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.