HOOANDJAGA SAAB OLLA ABIKS LUUTSNIKU PIIRKONNA AJALOO TALLETAMISEL

Ungru veski juures. Foto erakogust

Luutsniku Külaseltsi algatatud suurepärase kavatsuse eesmärgiks on välja anda hästi mahukas ja põhjalik ajalookogumik “Ühe kogukonna mitu nägu”, mis kirjeldab Võru maakonna endise Vana-Laitsna valla piirkonna ajalugu, loodust ning haridus- ja kultuurilugu.

Raamatu väljaandmiseks vajatakse 4000 eurot. Hooandja toetab Luutsniku külaseltsi projekti juhul, kui lõpptähtajaks, 12. detsembriks, annetatakse kogu vajaminev summa. Mine Hooandja kodulehele, kus leiab kogu vajaliku teabe.

Algne materjal on kohalike inimeste poolt aastate jooksul kokku kogutud. Leitud on toimetaja, ajaloomagister Lauri Suurmaa, kes omab suuri kogemusi ajalooliste raamatute toimetamisel ja väljaandmisel ning kes juba tegelebki materjalidega. Suurmaal on juba koostatud raamatu esialgne kavandki.

Ajalooline ülevaade algab põhiosas 17. sajandist, mil Rootsi kuninga Gustav II Adolfi läänistamiste ajal toodi rüütlimõis 1630. aastal Vana-Laitsnasse. Samuti hõlmab käsitlus Vabadussõja järel Läti alla läinud alasid (Korneti) ja sealseid eestlasi. Raamatus leiavad käsitlemist piirkonna geograafia ja loodusolud, üldine ajalugu, hariduselu, põllumajandus ja seltsielu.

Mustvalgete ja värviliste illustratsioonidega raamat näeb loodetult trükivalgust tuleva aasta augustis ja selle annab trükki kõigil eeldustel kirjastus Grenader. Umbes 400 leheküljelise kõvakaanelise köite trükiarvuks plaanitakse 500 eksemplari. Kogumik sisaldab inglisekeelset kokkuvõtet, koha- ja isikunimede registrit. Kuna tegu on piiriülese ajaloo käsitlusega, siis on lätlasedki külaseltsi ettevõtmisest huvitatud ja otsivad võimalusi raamatu läti keelde tõlkimiseks.

Urmas Saard

Samal teemal:

SELJAMETSAL ESITLETI RAAMATUT, MILLE SARNAST SOOVITATAKSE KÕIKIDELE VALDADELE