PÄRNUS MÄLESTATI ESTONIAL HUKKUNUID

Fotogalerii

Pärnu abilinnapead Varje Tipp ja Meelis Kukk mälestavad parvlaev Estonial hukkunuid Pärnu muuli alguses asuva monumendi juures. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu abilinnapead Meelis Kukk ja Varje Tipp mälestasid täna hommikul parvlaeval Estonia hukkunuid ja tõid mälestusmärgi juurde volikogu ning linnavalitsuse nimel mustades leinalintides valgete krüsanteemidega lillekimbu.

Täna möödub 28 aastat parvlaev Estonia uppumisest tormisel Läänemerel, mis puudutab ka paljusid pärnakaid. Kurba õnnetust meenutav mälestusmärk kõrgub Pärnu jõe paremkaldal muulitee alguses. Mälestusmärk kujutab ülespoole sirutuvat 15 meetri kõrgust torni, mille erisuunalised neli metallsammast seonduvad tipus ja tekitavad langetatud risti motiivi, mis sümboliseerib hukkunud hingede mälestust.

Olemuslikult traagilise meeleoluga mälestusmärgi jalamil paikneva musta graniittahuka ühele küljele on kirjutatud laevahukus elu kaotanud 14 pärnumaalase nimed: Arvo Andersson, Aivo Grossfeldt, Aili Heinsoo, Liina Ivask, Peeter Kannussaar, Kalev Kukk, Andres Kuller, Pia Naber-Lass, Mirjam Maripuu, Heddi Männiste, Aita Pants-Oja, Hannely Veide, Han-ka-Hannika Veide, Tiina Niine-org-Teesaar. Graniidi vastasküljele on kantud õnnetuspaiga koordinaadid: “MS ESTONIA 28.09.1994 59 21 N 21 42 E”. Estonia huku mälestusmärk avati Pärnus 1997. aasta 28. septembril. Selle autorid on kujur Mati Karmin ja arhitekt Tiit Trummal.

Estonia katastroof oli suurima ohvrite arvuga rahuaegne laevahukk Läänemerel. Hukkus 852 inimest, kellest enamike surnukehi pole meri välja andnud.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

VALITSUS TEEB SOOMELE JA ROOTSILE ETTEPANEKU ESTONIA TÄIENDAVAKS UURIMISEKS