KUI VABADUS ON OLNUD DEFITSIIT…

Toimetuse repliik

Jana Paulman. Foto: Karl Gabriel Paulman

Jana Paulman kasutab homme hommikul ilmuva arvamusloo pealkirjas Georg Bernhard Shaw öeldud sõnu, et vabadus tähendab vastutust.

Jana avab vabaduse teemat meie enda Eduard Bornhöhe jutustuse “Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimsed päevad” ainetel vändatud linateose „Viimne reliikvia” ainetel, et kutsuda taasiseseisvumisepäeva eel sügavamalt mõtlema meie tegelikule vabadusele. Vabaduse teemal võiks tegelikult palju ja väga laial skaalal kirjutada, aga kuna see ülioluline ajaloost tuntud 20. kuupäev on kohe meie ukse ees, siis võttis ta täiesti mõistetavalt vaadelda just Eesti hetke olukorra. Ta jõuab oma teemakäsitlusega sugulasrahva soomlaste juurde ja võrdleb Eesti vabaduse astet Soomega, mida on siinsel kodumaal asuval eestlasel huvitav lugeda. Tuhanded eestlased Soomes on taasiseseisvunud Eesti lahutamatu osa, millest ei saa mööda minna ka pidupäeva silmas pidavalt. „Et Soomes on nii palju eestlasi, kes ei kavatsegi Eestisse tagasi naasta, on taasiseseisvumisjärgse Eesti häbiplekk. Ometi, kui otsused oleks inimese-kesksed, mitte riigijuhtide kesksed, siis oleks inimestel ka motivatsioon oma oskused ja raha, iseenda energia Eestisse panustada,” tuleb kibe tõdemus üle Jana huulte, aga ta kirjutab ikkagi mõõduka vaoshoitusega ja jätab rohkelt ruumi lugejale iseseisvaks mõtlemiseks. Jana ei tahaks hakata Soomet ülistama, aga tema nägemuses oleks soomlastelt kindlasti ühtteist õppida kuidas saavutada vabadus nii, et sa ka tunned end vabalt ja vabana.

Külauudised