KOGUPEREÜRITUS „LINNUPÄEV VÄRSKA TALUMUUSEUMIS”

Illustreeriv pilt. Foto: Veiko Linnus

Värska Talumuuseumis toimub 20. augustil kodulindude väljanäitus ja linnupäev, mis pakub põnevat avastamist ja tegevust kogu perele.

Kodulinnuhuvilised saavad kuulata erinevaid kasulikke loenguid kodulindudest, lapsi rõõmustavad eluseksponaadid ning lasteala, lisaks meisterdamise töötoad, erinevad väljapanekud ning linnuliha toidud Seto Tsäimajalt. Linnupäev Värska talumuuseumis toimub koostöös Eesti Linnukasvatajate Seltsiga.

Öeldakse ikka, et „vaba kui lind…“, nii tähistaksegi Setomaa Muuseumides sel korral Eesti taasiseseisvumispäeva Värska talumuuseumis toimuva linnupäevaga. Nii palju ja nii uhkeid sulelisi pole varem Värska talumuuseumi õuel nähtud. Linnunäituse ja loengud kodulindude pidamisest ja nende tõuerinevustest toob huvilisteni Eesti Linnukasvatajate Selts. Munade ja linnu tähendust seto kultuuris aitab avada Obinitsa muuseumi giid ja pärandihoidja sootska Õie Sarv.

„Selleks, et vanemad saaksid rahulikult teadmisi koguda ja loenguid nautida, seame talumuuseumi õuel sisse lasteala, kus nendega tegeletakse ja mängitakse. Samuti saab teha erinevaid linnuteemalisi meisterdusi. Meie soov on pakkuda peredele vahva päev värskes õhus koos uute teadmistega. Ajad on keerulised ja ei või iial teada, millal teadmised linnupidamisest võivad marjaks ära kuluda,“ selgitab Setomaa Muuseumid direktor Merily Marienhagen.

Loenguid ilmestavad ka spetsiaalselt linnupäevaks kokku pandud näitused – linnukirjadega hamed Värska talumuuseumi kogudest, fotonäitus kodulindude pidamisest Setomaal ning väljapanek erinevatest kodulinnumunadest, vutist emuni. Muusikalise poole eest kannavad hoolt Värska Muusikakooli õpilased ning leelokoor Kuldatsäuk.

KU päevatoimetaja