TALLINNA LINNAVOLIKOGU VÕTTIS VASTU ÜHISAVALDUSE 9.MAI KOHTA

Mälestusmärk Teises maailmasõjas hukkunutele ei sümboliseeri Eesti vabastajat, keda tuleks austada kui kangelast. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tallinna Linnavolikogu võttis tänasel istungil vastu ühisavalduse, milles mõistetakse hukka Nõukogude Liidu okupatsioonirežiimi kuriteod ning rõhutatakse, et 9. mai ei tähendanud Eesti ja mitmete teiste Euroopa rahvaste jaoks mitte vabadust, vaid okupatsiooni ja kannatusi.

See on ajalooline fakt, mida kõik siin elavad inimesed peavad teadvustama ja austama

Linnavolikogu esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul mõistavad kõik linnavolikogus esindatud poliitilised jõud üheselt hukka okupatsioonirežiimide kuriteod ning rõhutavad, et 9. mai ei tähendanud Eesti rahvale mitte vabadust ja iseseisvust, vaid ligi 50-aastase okupatsiooni põlistamist. „See on ajalooline fakt, mida kõik siin elavad inimesed peavad teadvustama ja austama,“ ütles Ossinovski.

Ossinovski lisas, et on selge, et seoses sõjaga Ukrainas, tuleb selle aasta 9. mai hoopis teisiti. „Venemaa juhtkond kasutab 9. maid ära oma propagandas, et õigustada sõda ning õhutada sõjalisi meeleolusid Venemaal. Sellega seoses on Eesti ühiskonnas tunda mõistetavat ärevust, isegi hirmu,“ sõnas linnavolikogu esimees. „Ma väga loodan, et tänu meie inimeste vastutustundele tuleb Eestis järgmisel esmaspäeval üks kena kevadpäev, mis jääb meelde sellega, et siis ei juhtunud midagi märkimisväärset.“

Eraldi pöördub volikogu esimees Jevgeni Ossinovski Eesti venekeelse elanikkonna poole, paludes kõigil neil, kes soovivad mälestada teises ilmasõjas hukkunuid, tõsiselt kaaluda, kas olukorda arvestades on sel aastal pronkssõduri juurde minemine mõistlik. „Palun kõigil neil, kes siiski seda soovivad, teha seda igasuguse sümboolikata ning viisil, mis välistab konfliktide tekke niigi ärevas olukorras,“ sõnas volikogu esimees.

KU päevatoimetaja