SINDIS JA TORIS LÄIDETI SADU KÜÜNLAID PUNATERRORI ALL KANNATANUTE MÄLESTUSEKS

Fotogalerii

Märtsiküüditamise 73. aastapäeva hommikul toimuv leinalipu heiskamine Sindi linna koduhoovil. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Sindis ja Toris algas märtsiküüditamise mälestuspäeva hommik mitmel pool leinalippude heiskamisega. Õhtupoolikul kella kuueks süüdati 300 küünalt ümber Sindi noortekeskuse hoone, mis kuni seitsmekümnendateni oli jaamahoone ja kustkaudu liikusid küüditatute veeremid Pärnust Tallinna suunas.

Märtsiküüditamise 73. aastapäeva tähistamine oli Sindis esmakordne ettevõtmine, millega avalikul üritusel meenutati naaberriigi kommunistliku režiimi 1949. aasta massilist terroritegu Eesti kodanikkonna vastu. Mõtte algataja ja eestvedaja oli Tori valla kultuurikeskuse Tori ja Sindi piirkonna kultuurikorraldaja Argo Juske, kes koos Sindi noortekeskuse juhataja Angelika ja teiste abilistega läitsid Paide maantee ääres ja ümber saja-aastase tamme ühtekokku 300 tulukest.

Angelika Sild, Sindi Avatud Noortekeskuse juhataja ja Argo Juske, Tori ja Sindi piirkonna kultuurikorraldaja süütavad märtsiküüditamise päeva õhtul küünlaid Sindi endise raudteejaama hoone esisel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Üheaegselt Sindiga toimus sarnane küünalde süütamine Toris Püha Jüri ratsamonumendi juures. Sealset ettevõtmist vedas Eesti Sõjameeste Mälestuskirik Toris.

Märtsiküüditamise päeva õhtul küünlad Sindi endise raudteejaama hoone esise suure tamme ümber. Foto Urmas Saard Külauudised

Korraldajad ütlesid, et küünlaid süüdates hoiame elavana mälestust süütutest inimestest, kes kannatasid okupatsioonivõimude inimsusevastaste kuritegude ja terrori all.

Urmas Saard

Samal teemal:

KÜÜDITAMISE AASTAPÄEVAL KÕNELDI PALJU VENELASTE SÕJAKURITEGUDEST, MIS EI ERINE AASTAKÜMNETE TAGUSEST JULMUSEST

LEINAPARGIS MÄLESTATAKSE MÄRTSIKÜÜDITAMISE OHVREID JA OLLAKSE MÕTETES UKRAINAGA

ARVAMUS MÄRTSIKÜÜDITAMISE AASTAPÄEVAKS