SÕJAPÕGENIKE LAPSED ASUVAD PÄRNUS KOOLITEELE

Pärnu Tammsaare kool. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnusse jõudnud sõjapõgenike lapsed alustavad sel nädalal Pärnus õppetööd, 1.-3. klassi lapsed hakkavad õppima alates tänasest, 4.-9. klassi õpilased alates kolmapäevast.

Eile kella 13.30 seisuga soovis Pärnu üldhariduskoolides õpinguid jätkata 67 Ukraina sõjapõgenike last. 1.-9. klassi õpilased hakkavad esialgu õppima Pärnu Tammsaare Koolis, 10.-12. klassi õpilased Pärnu Koidula Gümnaasiumis.

Linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Ene Koitla sõnul on sõjapõgenike lastega lühike ja pikk plaan. Lühikese plaani kohaselt õpivad 1.-9. klassi lapsed kuni suveni Tammsaare koolis, pikema plaani järgi alates sügisest erinevates eestikeelsetes Pärnu koolides.

Tammsaare kool on keelekümbluskool, kus õpitakse vähemalt pooli aineid eesti keeles. Kool kasutab varajast ja hilist keelekümblust, mille eesmärgiks on anda võrdselt head oskused nii vene kui eesti keeles. Sõjapõgenike lapsed oskavad vene keelt ja hakkavad intensiivselt õppima eesti keelt.

Tammsaare kooli 1.-3. klassi minevad sõjapõgenike lapsed lisatakse praegustesse klassidesse. 4.-9 klassi lastest moodustatakse kaks liitklassi, üks 4.-6. ja teine 7.-9. klassi õpilastele. Algklassid hakkavad koolis käima esimeses, 4.-9. klassi lapsed teises vahetuses.

Suveni kestev õppetöö on mõeldud eeskätt kohanemiseks

“Suveni kestev õppetöö on mõeldud eeskätt kohanemiseks. Lapsed õpivad tundma uut kodukohta, selle kombeid ja kultuuri. Keskendutakse intensiivsele eesti keele õppimisele, et sügisest saaks eestikeelses koolis jätkata,” rääkis abilinnapea Varje Tipp.

Täna pärastlõunal Ukraina lapsevanematele korraldatud infotunnis tutvustati lisaks üldharidusõppele ka Pärnu huvihariduse võimalusi. Huvikoolide õppekeel on eesti keel, kuid osa õpetajaid oskab vene keelt. Lapsevanematele jagati infolehti, kus on teave munitsipaal- ja erahuvikoolides ning noortekeskuses pakutavate võimaluste kohta.

Koidula gümnaasiumis õppima asuvatele õpilastele toimub homme koolis esimene kokkusaamine. “Kohtleme neid nagu vahetusõpilasi. Läheneme igaühele individuaalselt, lähtudes õpilase huvidest ja oskustest,” lausus kooli õppealajuhataja Ille Rohtlaan.

Lasteaiakoha vastu on huvi tundnud 28 sõjapõgeniku vanemad. Praegu käib Pärnu lasteaedades kaks sõjapõgenikku, ülejäänud kavatsevad sinna lapsed viia märtsis või aprillis.

Sõjapõgenikest lapsevanemad, kes last Pärnus kooli või lasteaeda soovivad panna, peaksid esmalt ühendust võtma linnavalitsuse haridusosakonnaga, kus neile selgitatakse, mida edasi teha.

KU päevatoimetaja