TALLINNAS MÄLESTATI MÄRTSIPOMMITAMISES HUKKUNUD KAASLINLASI

Tallinna märtsipommitamise 78. aastapäev. Foto: Tallinna Linnavolikogu

Täna, 9. märtsil möödub 78 aastat Nõukogude Liidu lennuväe pommirünnakust Tallinnale. Eesti Muinsuskaitse Seltsi eestvõttel toimus Siselinna kalmistul mälestustseremoonia. Tallinna linna poolt mälestas rünnakutes hukkunud kaaslinlasi volikogu esimees Jevgeni Ossinovski.

Muinsuskaitse seltsi poolt võttis sõna seltsi esimees Peep Pillak, hingepalve pidas Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku ülempreester ja kaitseväe kaplan Aleksander Sarapik. Lisaks keskpäeval kalmistul toimunud mälestustseremooniale algas õhtul kell 18 Püha Vaimu kirikus kontsert ja mälestusteenistus, mille järel kell 19.15 süüdati küünlad Harju tänaval.

Sellel aastal mälestame Tallinna õhurünnakutes hukkunuid erakordses kontekstis, kui Ukrainas pommitatakse elumaju ja hukkuvad inimesed.

Ossinovski meenutas oma sõnavõtus, et 9. märts 1944 on üks Tallinna ajaloo mustemaid päevi, kui pommitamise tagajärjel hukkus sadu inimesi ning umbes kolmandik Eesti pealinna hoonetest hävis täielikult või sai kannatada. “Ligi kakskümmend tuhat peavarjuta jäänud inimest kaotasid paremal juhul kodu, halvemal juhul ka lähedased. Sellist olukorda on raske ette kujutada. Purustuste tagajärgede likvideerimine võttis aega aastaid, paljudesse kohtadesse on kerkinud küll uued majad, kuid rünnaku jälgi võib veel praegugi linnapildis märgata,” lausus ta.

“Sellel aastal mälestame Tallinna õhurünnakutes hukkunuid erakordses kontekstis, kui Ukrainas pommitatakse elumaju ja hukkuvad inimesed. On valus tõdeda, et riigid ei ole suutnud luua vajalikku rahvusvahelist raamistikku, et hoida ära sõda Euroopas,” ütles volikogu esimees.

1944. aasta 9. märtsi õhtul ja sellele järgneval ööl korraldas Nõukogude õhuvägi Tallinnale kaks pommirünnakut, milles hävis kokku 1549 hoonet ja 3350 sai kahjustada. Rünnaku tagajärjel hukkus 554 Eesti kodanikku, 50 saksa sõdurit ja 121 sõjavangi.

KU päevatoimetaja