EESTI VABARIIGI 104. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS

Pasunakoori äratusel toimub taas Sindi raekoja esisel väljakul Eesti Vabariigi aastapäeva tähistav pidulik lipurivistus, millele järgneb rongkäik mööda ajaloolist Pärnu maanteed ja pidupäeva jätkukava Seljamaa monumendi juures.

24. veebruari hommikul täpselt kell 8.00 heiskab Mihhail Škljar sinimustvalge lipu Sindi raekoja tornimasti. Lipp tõuseb vardasse pasunakoori Õnn Tuli Õuele mängitava hümni helide saatel. Laulab Sindi laulukoor Kristel Reinsalu juhatusel.

käesoleva aasta 27. juunil täitub 100 aastat päevast, kui sinimustvalgele lipule anti riigilipu staatus

Piduliku lipuheiskamise ajaks on kandelippudega üles rivistunud Pärnu noorkotkad, Sindi laulukoori liikmed, Sindi gümnaasiumi õpilased. Samuti rivistuvad erinevad seltsid ja valla allasutused oma lippudega. Kohal on Kaitseliidu Pärnumaa maleva esindatus. Oma osalemise soovist on teada andnud ka vabatahtlikud Sindi Tuletõrje Seltsist.

Raekoja rõdul tervitavad Tori vallavanem Lauri Luur ja Riigikogu liige Marko Šorin.

Ühiselt esinevad Sindi gümnaasiumi näiteringi vilistlased ja 4.a klass. Nii oma õpilaste esinemise kui kogu eeskava seab kokku õpetaja Eneli Arusaar. Ta tsiteerib äsjaloetud Tauri Tallermaa raamatut „Ajulugu“, mis ei ole mitte raamat ajaloost, vaid aju arengust erinevates vanustes. „Mida tugevam emotsioon, seda kauemaks meelde jääb,” kinnitab mälutreener paarikümne aasta kogemuste, katsetuste, õpitu, kuuldu põhjal. Haarates kinni sellest mõtteterast ja toetudes pedagoogina oma kogemustele usub Arusaar, et sinimustvalge lipu all isamaa-armastuses kasvatatud lapsed saavad ellu kaasa nii võimsad emotsioonid, mis saadavad neid iga indiviidi teekonna lõpuni.

Eesti riigi eksistentsi peamine mõte ja eesmärk on meie keele ja kultuuri kestmine, meie maailmapildi ja meelalaadi kestmine

Nende samade sinimustvalgete lippude lehvides minnakse ajaloolisele Pärnu maanteele, mida mööda on Eesti Vabariigi aastapäeval orkestri helide rütmis marsitud juba enne sõda. Taaselustatud traditsiooni jätkudes on seda tehtud uuel ajal juba alates aastast 2012. Enne ühinemist suureks Tori vallaks tähistati riigi sünnipäeva sarnase pidulikkusega 2017. aastal esmakordselt koos Sindi, Are, Sauga ja Tori omavalitsuste õpilaste ja valdade esindajate osavõtuga. Siis väljendas toonane Are vallavanem Signe Rõngas muuhulgas heameelt, et järgmisest aastast võime luua uusi traditsioone ja hoida vanu. „See on imeline, et meil on väike oma riik. Me peame seda hoidma, armastama ja igaüks selle nimel pingutama.“

Eesti Vabariigi aastapäeva hommik 2017. a. Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tori valla kultuurikeskuse direktor Ants Välimäe ütleb kõhklematult, et Eesti riigi eksistentsi peamine mõte ja eesmärk on meie keele ja kultuuri kestmine, meie maailmapildi ja meelalaadi kestmine. „Läbi austuse meie esivanemate ohverduste, võitluste ja visaduse ja tulevikuusu vastu. Läbi uhkuse oma rahva, oma lipu, tähtpäevade ja sümbolite üle. Me heiskame oma lipu sünnipäeva auks – oma erilise ja ainukordse OMA RIIGI sünnipäevaks. Pühendame talle oma parimad soovid, rõõmustame ja oleme uhked selle sünnipäevalapse üle!”

Rongkäigu saabumisel Seljamaa juurde toimub veel väike pidupäevane jätkukava, kus kõnet peab Ants Välimäe ja 4a klassi õpilane Sten Eric Hansen räägib „Miks mulle Eesti on oluline?” Sindi lasteaia lapsed laulavad laulu presidendist ja paari laulu kuuleb ka Sindi laulukoorilt.

Pidupäeva hommiku korraldaja on MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakond koostöös Tori valla kultuurikeskusega. Lipu selts palub heisata riigi sünnipäeva hommikul kõigil majadel riigilipud. Olgu mainitud, et käesoleva aasta 27. juunil täitub 100 aastat päevast, kui sinimustvalgele lipule anti riigilipu staatus. Kõik hommikusele lipuheiskamisele tulevad kodanikud võiksid võtta kaasa väikesed käsilipud, mida lipu selts on paljudel aastatel kinkinud.

Urmas Saard

Samal teemal:

PÄRNU TÄHISTAB RIIGI SÜNNIPÄEVA MAHUKA KAVAGA