TERVISELEHT TUTVUSTAB ÕIGET PLANKU JA SELGITAB SEKSOMNIAT

Terviseleht. Foto: Urmas Saard / Külauudised

„Terviseleleht hoiab teid huvitavate ja kasulike avastuste ning uudistega kursis korra kuus,” kinnitab käesoleva aasta esimese numbri ajaleheveerul Terviselehe peatoimetaja Aleksander Laane ja küsib, kas koera ehk pandeemia saba juba paistab? „Tahaks loota, sest nakatumiste kasv on peatunud või langeb mõnelgi pool – USA-s, Suurbritannias, Austraalias, Kanadas, Hispaanias, Itaalias.”

Lootustandva sõnumi kõrval leiab lehest mitmeid huvitavaid artikleid ja lühemaid uudisnupukesi, mis tuletavad meelde unustatut või teavitavad teadlaste viimaseid uuringuid. Meenutatakse, et 2. veebruaril tähistatakse pudrupäeva, mida tuntakse ka viimase jõulupüha või küünlapäeva nime all. Aga juba 26. jaanuaril on paaride päev. Leht kirjutab, et abikaasade või paaride päeva päritolu pole selge, kuid laialdasemalt tähistatakse seda USA-s ja Suurbritannias National Spouses Day nime all alates selle aastatuhande vahetusest.

Küllap tuleb kasuks teadmine sellestki, milline on õige plank. Seega siis on võetud liikumisveerus luubi alla küünarvars-toenglamang, rahvakeeles populaarne plank-asend. Samalt viimaselt leheküljelt saab naerdagi. Täiesti ajakohane nali on lugu kauplusest koju tulnud paarist: „Võtsime maskid maha ja siis selgus, et see polegi minu mees.”

Muidugi tasub lugeda kõigest, mida peaks teadma praegu levivast gripiviirusest. Kirjutab Terviseportaali reporter Ly-Marleen Tamme. Kindlasti on huvitav lugemine „Unesõppimine aitab ununevad nimed ja näod kokku viia”. Artikli allikaks on märgitud Eurek Aleert, Northwestern University. Lõppsõna võetakse kokku tõdemusega: „Nii võiks kasvõi luuletuste päheõppimist proovida või keeleõppes sõnu ja fraase korrata.”

Seksuaaltervise rubriigis kirjutatakse, et seksomniat ei tohi segi ajada seksuaalsete unenägude nägemisega, erutuse, spontaanse seemnepurskega jmt, sest need on olemuselt erinevad.

Esilehe päises väidetakse, et „Kohv parandab seedimist”. „Samas pole häid tõendeid selle kohta, et kohv üksinda refluksi soodustab – võimalik, et kaasnema peab kehv toit ja ülekaal.”

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap