EUROOPA LIIDU TOIDUABI PUUDUSES ELAVATELE INIMESTELE

Et ka puuduses elavatel inimestel oleks igapäevane toit laual.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eilsest hakati jagama puudust kannatavatele inimestele toiduabi Euroopa Liidu abifondist. Toiduabi jagamist korraldab maakondlikes jagamispunktidesSA Eesti – Hollandi Heategevusfond ehk Eesti Toidupank. Ostetud toiduabi maksumus sellel jagamise korral on 400 000 eurot.

2022. aastal jagatakse toiduabi neli korda, algusega jaanuaris, aprillis, augustis ja oktoobris. Kokku jagatakse 30 päeva jooksul pea 16 000 toidupakki ning varjupaikadesse saadetakse üle 600 toidupaki. Toidupakke jagatakse 40 jaotuspunktis üle Eesti, lisaks Toidupangale toimub pakkide kätteandmine ka kohalikes omavalitsustes.

“Juba eelmise aasta alguses eraldas riik toiduabi ostmiseks ja jagamiseks lisavahendid 4,5 miljonit eurot, millega saime suurendada toiduabi jagamise mahtusid ligi poole võrra,” ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. “Lisaks laiendasime sellest aastast ka annetatud toiduabi sihtrühma, andes KOV sotsiaaltöötajale senisest suuremad õigused otsustada, kes on nende piirkonnas toiduabi vajajad. Peame riigina kindlustama raskustes inimeste toimetuleku ja seda mitte ainult kriisi tingimustes.”

Sotsiaalkaitseminister on teinud ettepaneku tõsta toimetulekupiir 150-lt eurolt 200-le eurole.

Toiduabi saajate nimekiri koostatakse toimetulekutoetuse ja kohaliku omavalitsuse toetuste taotluste ja saajate alusel. Nende taotlemiseks peab pöörduma elukohajärgse kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole. Samuti saavad toiduabi kodutute öömajades viibivad kindla elukohata inimesed.

Toidupakk sisaldab lisaks kuivainetele ka liha- ja kalakonserve, õli, kohvi, moosi, šokolaadi, kõrvitsaseemneid, kuivatatud puuvilju. Toidupaki sisu valikule ja komplekteerimisele aitas kaasa Tervise Arengu Instituut, toiduainete tarnija on OÜ Sanitex.

Lisaks ostetud toiduabile jagatakse 2019. aastast alates puudust kannatavatele inimestele ka annetatud toiduabi, mida koguvad ja jagavad toidupangad jooksvalt kogu aasta jooksul. Sihtrühma kuulub majanduslikult raskes olukorras olev füüsiline isik või leibkond (vanem/hooldaja ja samal pinnal elavad lapsed), kelle abivajaduse on välja selgitanud KOVi sotsiaaltöötaja. Annetatud toiduabi on õigus saada abivajaduse hindamise kuul ja sellele järgneval kolmel kuul. Pikema abivajaduse korral hindab sotsiaaltöötaja olukorra uuesti üle.

Valitsus toetas 2021. aasta detsembri alguses sotsiaalministeeriumi ettepanekut alustada Euroopa Komisjoniga läbirääkimisi, et taotleda REACT-EU vahenditest aastateks 2021-2023 puudust kannatavatele inimestele toiduabi ostmiseks ja jagamiseks lisavahendeid 4,5 miljonit eurot. See võimaldas sotsiaalministeeriumil kiirendada abivajajatele toiduabi jagamist ja suurendada abi mahtu 2021. aastal 50% võrra.

KU päevatoimetaja