ÜLE 50 000 COVID-19 VASTAST KAITSESÜSTI

Vaktsineerimine Tartu Ülikooli Kliinikumis. Foto: Jassu Hertsmann

Sotsiaalministeeriumi teatel tehti eelmise nädala jooksul Eestis kokku 53 648 COVID-19 vastast kaitsesüsti, sh jõudis esimest korda vaktsineerima 12 376 inimest ja vaktsiini tõhustusdoose tehti kokku 37 900. Vaktsineerimiskuuri on alustanud praeguseks kokku 808 452 inimest, vaktsineerimiskuuri on lõpetanud 769 280 inimest, vähemalt ühe lisa- või tõhustusdoosi on saanud kokku 82 223 inimest.

Epidemioloogilise olukorra kiire halvenemise tõttu keskendusid kõik Eesti perearstid ja -õed viimase kahe nädala jooksul COVID-19 vaktsineerimisele ning sellega seotud nõustamisele. Perearstikeskustes tehti sel perioodil kokku 55 691 kaitsesüsti, sellest 45 635 lisa- või tõhustusdoosi.

Liikumisraskustega inimesi vaktsineeritakse ka kodus. Kodus vaktsineerimise vajadusest tuleb teada anda oma perearstile või infotelefonil 1247.

Perearstikeskustes on üle 65-aastastel võimalik teha samaaegselt ka tasuta gripivaktsiin

Kõikides vaktsineerimispunktides saab COVID-19 vastu vaktsineerida nii esimese, teise kui tõhustusdoosiga. Perearstikeskustes on üle 65-aastastel võimalik teha samaaegselt ka tasuta gripivaktsiin. Vaktsiini tõhustusdoosi on võimalik saada kõigil üle 18-aastastel, kellel on esmase vaktsineerimiskuuri lõpetamisest möödunud vähemalt kuus kuud.

Vaktsineerimiseks kasutatakse praegu Eestis Pfizer/BioNTech vaktsiini Comirnaty, Moderna vaktsiini Spikevax ning ühedoosilist Jansseni vaktsiini. Tõhustusdoosi on võimalik teha Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiinidega. Vaktsiini on võimalik valida broneerides vaktsineerimisaega üleriigilises digiregistratuuris www.digiregistratuur.ee või helistades riigiinfo telefonil 1247. Vaktsineerimise alast nõustamist pakutakse vaktsineerimispunktides üle Eesti, samuti on võimalik nõu küsida nii oma perearstilt või -õelt kui ka perearsti nõuandeliinil 1220.

KU päevatoimetaja