BRITT NORMET: IGATSEN NÄHA KOGU EESTIMAAD LAULMAS JA KIRIKUID HÜÜDMAS JUMALA POOLE

Britt Normet Maailmakoristuspäeval Maarjamäel. Foto erakogust

Nädalapäevad tagasi laulmisega alanud World Cleanup Day ehk Maailmakoristuspäev on nüüdseks ajalooürikusse kirjutatud ning päeva kooride koordinaator ja loovjuht Britt Normet valmis kordaläinud sündmusest rääkima.

Muusikaline sissejuhatus Maailmakoristuspäevale Viimsi Vabakoguduses. Foto erakogust

Maailmakoristuse kodulehelt võib lugeda, et maailmakoristus Eestis püstitas tänavu rekordi. Kui suur oli selles kooride ja koguduste panus?

„Koore ja kirikuid tuli välja kümneid. Inimesed armastavad oma maad!”

Kuidas tekkis üldse idee koguduste ja kooride kaasamiseks Maailmakoristuspäevale ja kuidas sellele reageeriti?

ühendada koristus ja palve on väga sümboolne.

„Olen ülistuslaulja kirikus olnud juba pea 30 aastat. Usun, et palve ja ülistus jõuavad kaugemale kui meie käed. Seega ühendada koristus ja palve on väga sümboolne. Eks see sisemine rahutus ja prügi toodavad seda välist prügi. Eelmine aasta oli esimene kord, kui kutsusime kõiki kirikuid välja palvetama ja koristama. Meile tulid appi Kirikute Nõukogu ja Eesti Evangeelne Allians, kelle alla kuuluvad enamus Eesti kirikuid.

Jalutades lastega Maarjamäel tuli ka teine nägemus, kuidas nõlval seisavad puude asemel koorid ja laulavad. Rääkisin sellest oma heale tuttavale Külli Kiivetile, kes on koorijuht ja Laulupeo kunstilises tiimis ning tema süttis sellest ideest koheselt. Mart Normet, minu abikaasa, süttis sellest mõttest samuti ja sealt läks see lahti. Saime endale kohe Postimehe kampa ja Raadio Elmari.

Eesti rahvaluules on olulisel kohal töölaulud, ehk ergutas seegi koore kaasama Maailmakoristuspäevale?

„Koorid tegutsevad koostegemise ja ühtehoidmise egiidi all, mis tähendab sisuliselt seda sama, miks maailmakoristusega inimesed liituvad. Koostegemine ja koosloomine.”

Küllap on mõned näited kooridest, kes ühes või teises Eestimaa paigas koristasid ja laulsid?

„Meiega koos olid üle-eestiline neidudekoor Leelo ja TLÜ Meeskoor. Täpse nimistu üle Eesti kooridest saame peagi välja hõigata.”

Millised laulud Maailmakoristamise juurde üldse kõige paremini sobivad?

„Meie eesmärk oli selle repertuaariga äratada üles meie sügavaime identiteedi, olla eestlane omal maal. Seda suudab teha alati Üld- ja Noortelaulupidu. See kokkukuulumise tunne ja oma maa eest hoolimise tunne. See oli kogu selle laulmise eesmärk ja siis pärast laulmist mindi seda imeilusat maad korrastama ja armastama.”

Kuidas möödus teile endale Maailmakoristuspäev?

Armastus inimese ja oma maa ja kogu Jumala loodud planeedi vastu viis meie pere ka Maailmakoristuse juurde

Kõigepealt viisime perega läbi kirikuteenistuse Viimsi vabakoguduses. Kuna pastoripere oli haige, siis juhatas kogu teenistust meie pere ja ülistustiim. Abikaasa juhatas teenistuse sisse, mina juhtisin ülistust ja jutlustasin ning lapsed lugesid piiblit. Seejärel kihutasime Maarjamäele, et kohtuda Külli Kiiveti ja tema kahe kooriga. Üle-eestiline neidudekoor Leelo ja TLÜ Meeskoor, kes esimeseks laulsid Tõnis Mägi “Palve”, mis oli ühendavaks sillaks kirikute ja kooride vahel. Ühiselt läbi palve ja muusika kanti Eestimaad ja rahvast peopesal!

Kui koorid laulsid olin pisarais enamuse ajast, sest meie koorilaul on midagi erakordset!

Kuidas leidsite tee vabatahtlikku tegevuse juurde, mis on teie põhitöö?

Olen olnud 30 aastat kiriku juures aktiivne liige. Kunagi sai lisaks ülistuse juhtimisele tehtud palju kiriku seinte vahel ja väljaspool. Armastus inimese ja oma maa ja kogu Jumala loodud planeedi vastu viis meie pere ka Maailmakoristuse juurde.

Britt Normet Maailmakoristuspäeval ühes oma abikaasa ja ülejäänud seltskonnaga. Foto erakogust

Meie tegevust toetasid sel aastal KIK, Postimees, Raadio Elmar, Kanal 2, Ringy. Suur tänu neile, et saime end pühendada sellele tegevusele!

Kuivõrd on teada, kuidas läks tänavune Maailmakoristuspäev teistes riikides?

Väga hästi läks. Osalesid üle 180 riigi. Inimeste täpne arv on täna veel teadmata aga ilmselt läheb kümnetesse miljonitesse.

Eestis oli sel aasta 2 korda rohkem osalejaid, kui möödunud aastal. Üle 40 000 inimese tuli välja ja enamus nendest olid koolilapsed.

Millist suuremat projekti hakkate järgmisena vedama?

Kui Jumal lubab siis igatsen tuleval aastal näha kogu Eestimaad laulmas ja kõiki kirikuid hüüdmas Jumala poole oma maa ja rahva eest!”

Jaan Lukas