ELLE LEESI RINDA EHIB VABADUSE TAMMEPÄRG

Uudist täiendatud fotodega

Elle Lees ja Vabaduse Tammepärja aumärk. Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Eile kutsuti Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskuse saali 32 Vabaduse Tammepärja aumärgi laureaati, nende hulgas ka MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi auliige Elle Lees, kellele justiitsminister Maris Lauri kõrge tunnustuse üle andis.

Vabaduse Tammepärja aumärgiga tunnustatakse inimesi, kellel on väärilisi teeneid Eesti riigi ja rahva lähiajaloo mälestuse hoidmisel ja edasiandmisel, vabadusvõitluses ning relvastatud ja relvastamata vastupanuliikumises osalemisel, samuti Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise jäädvustamisel.

„Homme antakse mulle ei tea, mille eest Tammepärja teenetemärk,” lausus esmaspäeva hilisõhtul veebruaris kaheksakümneviieseks saanud Elle. Vastust teadsid need, kes teda tunnustamiseks esitasid ja komisjon, kes taotluse kinnitas.

Elle on 1995. aastal loodud MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi (Eesti riigivanemate muuseumi) asutajaliige ja selle kauaaegne tegevjuht, nüüdne auliige. Samuti kuulub ta Eesti Muinsuskaitse Seltsi, Eesti Sõjahaudade Hoolde Liitu, Eesti Genealoogia Seltsi, Järvamaalaste Seltsi ja teistesse kodanikeühendustesse, olles pikaajaliselt innukalt tegelenud Eesti riigivanemate ning teiste omariikluse tegelaste mälestuste kogumise, hoidmise ja tutvustamisega. Näiteks tuuakse riigivanemate mälestustähised nende sünni- või kodupaikades. Ta on olnud hauata riigivanemate kenotaafi mõtte algataja ja püstitamise eestvedajaid Tallinna Metsakalmistul, riigivanemate mälestusürituste korraldaja riiklikel ja muudel tähtpäevadel, arvukate näituste koostaja, loengute pidaja koolides, raamatukogudes, konverentside korraldaja lähiajaloost, materjali koguja riigivanemate tegevusest ja saatusest. Elle on olnud mitmete riigivanemate raamatute väljaandmise korraldaja.

Elle tütretütar Ly-Andra Pärnaste on oma vanaema iseloomustanud sõnadega, et tema elu on kui jooksev ratas, milles sündmustest ja tegevustest juba puudust ei tule. Ly-Andra kirjutas gümnaasiumis õppimise ajal pea kümmekond aastat tagasi põhjaliku ülevaate oma vanaema elust, mida ta jagas Elle kaheksakümnendadal juubelil Külauudiste infoveskiga. Seda on põhjust nüüdki lugeda, et paremini mõista Vabaduse Tammepärja aumärgi väärtust väärikalt elanud ja töötanud vanaproua rinnas.

Urmas Saard

Samal teemal:

JUSTIITSMINISTER ANDIS 32 INIMESELE ÜLE VABADUSE TAMMEPÄRJA AUMÄRGID