KUHJAVERE TEATRIFESTIVAL SAI SEITSMETEISTKÜMNESEKS

21. ja 22. augustil kohtusid Kuhjavere külas 17. korda harrastusteatrid, meelitades kohale märkimisväärse hulga teatrilembest publikut.

Kuhjavere külavanem Romeo Mukk ütles avakõnes, et tänavune külateatrite festival on pühendatud Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 30. aastapäevale ja hüüdis tervituseks: „Elagu Eesti!” Põhja-Sakala valla kultuurispetsialist Evelyn Härm nimetas oma tervituses Kuhjavere külateatrite festivali sündmuseks, mis võiks veel kestma jääda kauaks-kauaks. Kuhjavere külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk soovis kaheks päevaks teatrinautimist. Ta märkis, et mitmed trupid on festivalile tulnud korduvalt, mõned aga võtnud teatritee Kuhjaveresse ette esmakordselt. Vabaõhulaval esitati seekordki ennekõike eesti autorite lugusid, mis toovad esile meie rahva karakteri nii läbi ülistamise, huumori kui ka iroonia. Näitemängude tegevused toimusid erinevatel ajastutel.

Kõikidel Kuhjavere külateatrite festivalidel osalenud Avinurme Suveteater Jõgevamaalt mängis kahte janti: Hendrik Saare „Pruut ja lehm“ ning Olly Bergi „Lõpuks ometi uudis“, mille tegevus toimus 20. sajandi kolmekümnendatel aastatel. Tunnustust pälvis Priit Pärn Hans Kuldnoka rolli eest nii korraldajatelt kui kolleegidelt. Lisaks publiku ja korraldajate tunnustusele jagatakse ka kolleegipreemiaid.

Mädara Külateater Pärnumaalt pakkus vaadata Nõukogude Eesti menukirjaniku Ardi Liivese näidendit „Mahajäetud küla“, mis jutustab külast, kus ainsana on elu veel Hundilageda talus. Eks oli ju väikeste külade hääbumine probleemiks ka Liivese elu ajal. Sellise teema käsitluse eest tunnustasid korraldajad truppi Kalju Komissarovi mälestustaldrikuga. Samuti oli köitev autentne lavakujundus.

Võrumaal tegutsev Sulbi külateater mängis trupi eestvedaja Airika Saamo näitemängu „Kõik müügiks!“, mis tõi lavale ühe kaasajaga kaasas käivad nähtused: pealetükkivad ja magusa jutuga müügiagendid ning mis juhtub siis, kui ametnikud hakkavad laadaelu vastu huvi tundma. Sulbi külateater tähistas möödunud aastal 15. aastapäeva, sama kaua on nad Sulbis ka mihklilaata korraldanud.

Näitemängudes kajastusid olustikud, mis sobivad igasse aega. Võhma Linna Teater Rassijad tuli Kuhjaveresse Andrus Kivirähu näidendiga „Kaheksa varbaga kuningas“. Halenaljakas loos on peategelaseks haiglasse sattunud keskpärane näitleja, kes hakkab seal mängima oma unistuste rolli kuningas Leari. Mängisid Võhma Linnateatri teenekad näitlejad Olev Rass ja Luule Tiirmaa, kelle osatäitmine hooliva sanitarina samuti tunnustust pälvis.

Kuidas teostab end kirjanikuna näitlejanna ja lauljanna Inga Lunge, saadi teada tänu trupile Karneool Vastemõisast, kes mängis tema näidendit „Unekivi“.

Tallinnast oli kohal näitetrupp SEKAM Annely R. Kallo näidendiga „Killud“, kus rolle täitsid teeninduskooli lõpetanud noored. „Külateatriks pealinna truppi küll nimetada ei saa, kuid austus külakultuuri vastu on selles seltskonnas kindlasti“, ütles Urve Mukk, kes oli festivalil kauni ja kõlava kooliõpetaja häälega teadustaja.

Esmakordselt jõudis Kuhjaverre AX-teater Keilast kahe lühinäidendiga. Seekordset festivali iseloomustaski lühinäidendite ja väikeste koosseisude rohkus võrreldes varasemaga, mis ilmselt tingitud koroonapiirangutest põhjustatud katkendlikust tegevusest harrastusteatrite töös. Eriliselt paistsid silma nii mõnedki karakternäitlejad. Üks neist on Helgi Herman Tabivere teatrist E. H. K., kes esitas koristaja monoloogi ja kehastas ema rolli näitemängus „Kangelase surm“. Meeldivalt üllatasid mitmete truppide koosseisus kaasa löönud noored näitlejad, tunnustust pälvisid Lauri Saal Krabi külateatrist, Birgit Kaljumäe Mädara külateatrist, Liis Johanson Haimre Mokakobinast.

Teist aastat mängis Kuhjavere külateatrite festivalil Soomes elavate eestlaste ET-Teater Helsingist. Näitemäng „Kohting“ tuletas satiirihõnguliselt meel, mis juhtub kui naise ja mehe kohtumisel potentsiaalsed ämmad ohje kindlakäeliselt enda kätte haarata soovivad.

Tagasiside näitetruppidele andis Liisu Krass, kes Kuhjavere külateatrite festivali esimese ja kauaaegse patrooni Kalju Komissarovi õpilane Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia 2017 aasta lennust.

Oma tuntud headuses astusid festivalil üles veel Krabi külateater Võrumaalt, Tänassilma rahvamaja näitering Pupu-Jukud, Haimre Mokakobin Raplamaalt ja Alburahva Teater Järvamaalt, kes teise päeva publiku lemmikuks osutus ning Merike Kernu parimaks naisosatäitjaks valiti.

Uudsena oli võimalik kogu festivali kulgu jälgida otseülekandena. Suur teene festivali õnnestumisel oli Marko Reimanni meeskonnal nii helindamisel, kui videosse ja fotodele jäädvustamisel.

2021. AASTA FESTIVALIL TUNNUSTATI

Esimesel päeval, 21. augustil

PUBLIKU LEMMIKUD:

*näitetrupp – ET Teater Soomest, „Kohting“ Diezel Show repertuaari ainetel, lavastaja Rein Kübarsepp;

*naisosatäitja – Helgi Herman, Tabivere teater E.H.K., koristaja ja ema rollide eest lühilavastustes;

* meesosatäitja – Olev Rass, Võhma Linna Teater Rassijad, kuningas Lear Andres Kivirähu „Kaheksa varbaga kuningas“ lavastuses

ERIPREEMIAD:

*naiskõrvalosatäitja – Luule Tiirmaa, sanitar lavastuses „Kaheksa varbaga kuningas“;

*meeskõrvalosatäitja – Martin Tõnurist, ET Teater, poja rolli eest;

*üllataja – Priit Pärn, Avinurme Suveteater, Hans Kuldnoka värvika rolli eest „Pruut ja lehm“;

*Kalju Komissarovi mälestuspreemia – Mädara külateater, „Mahajäetud küla“, lavastaja Sirje Hendrikson, sotsiaalselt tundliku teema käsitluse eest;

*“Südamega teatris“ – Krista Mustonen, Mädara külateater, Helmi osatäitja

KOLLEEGIPREEMIAID

jagus Tabibere E.H.K. teatritrupile, Tänassilma rahvamaja näiteringile Pupu-Jukud, Sulbi külateatrile, Olev Rassile (Võhma LT), Laura Johanna Kasele (Avinurme ST), Priit Pärnale (Avinurme ST), Pirgit Pajumäele (Mädara KT), Ana Lepikule (ET Teater)

Teisel päeval, 22. augustil

PUBLIKU LEMMIKUD:

*näitetrupp – Alburahva Teater, Küllike Veede „Kooselu seadused“, lavastaja Mare Kabel;

* naisosatäitja – Merike Kernu, Alburahva Teater;

* meesosatäitja – Lauri Saal, Krabi külateater, Jussike „Poodi man poliitikast 2021“, autor ja lavastaja Marje Mürk

ERIPREEMIAD:

*naiskõrvalosatäitja – Küllike Veede, Alburahva Teater;

*meeskõrvalosatäitja – Anto Viigi, Keila AX-teater, Härra roll lavastuses „Meheleminekueas tütar“;

*õnnestunud rollid – Sigrid Evisalu, Keila AX-teater, ettekandja näidendis „Lesed“; Liis Johanson, Haimre Mokakobin, IV eestlane Hannes Sassi näidendis „Muretsevad eestlased“; Eha Kaljusaar, Haimre Mokakobin, monoetenduses „Loreida“

KOLLEEGIPREEMIAID

jagus näitetrupile Karneool, Alburahva teatrile, Lauri Saalile (Krabi külateater), Liis Johansonile (Haimre Mokakobin), Urmas Merile (Keila AX Teater).

Lisaks saab lugeda ja vaadata www.kuhjavere.ee

Jaan Lukas

One thought on “KUHJAVERE TEATRIFESTIVAL SAI SEITSMETEISTKÜMNESEKS”

  1. Rõõm lugeda,et märgiti ära meie Kodukandi Tänassilma Rahvamaja näitetrupp ka.Nad on ju nii loomutruud ja täis hakkamist ! Palju Edu neile!

Kommenteerimine on suletud.