KOLM ÕDE PÄRNUST – MIRJAM KITS, MIRTEL KATRINA KITS, KÄTLIN KITS – VÕITSID ELOHELÜ PEAPREEMIA

XXII Eesti rahvamuusikatöötluste festivali Mooste Elohelü peapreemia viis koju ansambel Õtekse. Foto: Kristina Masen

Ansambli Õtekse moodustavad kolm õde Pärnust – Mirjam Kits, Mirtel Katrina Kits ning Kätlin Kits – nad on muusikaga tegelenud terve elu ja just rahvamuusikal on nende südametes eriline koht. Õtekse ja ülejäänud võistlejad seadsid uude vormi Hargla kihelkonnas Pauline Pehlakult jäädvustatud hällilaulu.

Festivali võistluskontserti hindas žürii koosseisus Taive Särg, Celia Roose, Tauno Aints, Robert Jürjendal ja Aarne Saluveer, kes jäid eriilmeliste töötluste kõrge muusikalise tasemega väga rahule: Mooste Elohelü võistluskontserdil osalemiseks ei seata žanrilisi kitsendusi ja piire loob vaid esinejate fantaasia, pillimängu- ja lauluoskus.

Peapreemia pälvis Õtekse, kelle puhul tõsteti esile et nende kava oli terviklik ja särav: mõlemad võistluskontserdil esitatud lood olid hästi läbi komponeeritud. Õtekse artistlik esinemine sulatas nii žürii kui publiku südamed – kooslus noppis koos ansambliga Tradimus ka publiku lemmiku tiitli.

Kohustusliku loo parima töötluse preemia jagasid Ann-Lisett Rebane (Aegluubis) nisng duo Katariin Raska ja Ulvi Võsa. Hinnati esitajate ebatavalisi lähenemisi ja uusi kogemusi, mida leidsid enda jaoks nii tegijad kui ka kuulajad.

Noortepreemia pälvis TradiMus, elavast pärimusmuusikakeskkonnast võrsunud noorte kooslus.

Preemia „Leidlik mõte“ pälvis A.M Poogen ehk Aldo Mett, esitaja, kes viis pärimusmuusikat edasi nii sisuliselt kui ka tehniliselt leidlike vahenditega. „Et otsingud muusikas läheksid edasi,“ soovis žürii.

Eesti Rahvaluule Arhiivi eriauhinna pälvis seto leelokoor Madara & Põlva puhkpilliorkester Karmid Torud: kiideti traditsiooni edasiviivat ja -arendavat koosseisu.

Võro Instituudi eriauhind „Julgõ Joro“ kuulub ansamblile Trad.Kvintessents, et nad seda helikeelt ka oma järgmistes ettevõtmistes kannaks ja kasutaks.

Viljandi pärimusmuusika festivali eripreemia viivad koju ansambel „Õed-Vennad Ristikheinad Vähendatud Kooseisus ning Helina ja Claudia“. Kooslust saab kuulata juba järgmisel Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Patrooni auhind Ingrid Rüütlilt: Trad.Kvintessents.

Sireli talu eripreemia võitis TradiMus.

Publiku lemmik: preemiat jagasid sama arvu hääletussedelitega ansamblid Õtekse ja TradiMus.

Korraldaja eriauhinna viib koju ansambel Küi.

Mooste mõisa preemia võitsid Elizabeth Davidson-Blythe (USA) & Daniel Quayle (Mani saar).

KU päevatoimetaja