LENNA-LOVIISA JÕGI: KUNSTIGA TEGELEMISEKS ON VAJA OSKUST FANTASEERIDA JA OMA KUJUTLUSED PABERILE PANNA

Lenna-Loviisa Jõgi Kuremaa raamatukogus. Foto erakogust

14-aastane Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi õpilane Lenna-Loviisa Jõgi avas esimese kunstinäituse oma kodupaiga kohalikus raamatukogus Kuremaal. Tütarlaps rääkis usutluses Külauudistele, miks talle meeldib maalida ja kuidas sünnivad kunstiteosed, mis peegeldavad nii reaalsust kui fantaasiat.

Loovaks tegevuseks on mitmeid võimalusi. Miks valisite just kunsti? Kui kaua olete maalimisega põhjalikumalt tegelenud?

Joonistamisega olen tegelenud väiksest peale ja joonistada meeldis mulle juba väiksena. Lasteaiakaaslased soovisid, et ma neile pilte joonistan ja siis ma sain aru, et mul tuleb see hästi välja. Põhjalikumalt olen tegelenud maalimisega viimased kolm-neli aastat. Varem joonistasin paberile ja viimaste aastate tööd olen kandnud juba lõuenditele.

Kunstiga tegelemise olen valinud seetõttu, et mulle meeldib maalida ja sellega saab tegeleda omaette kodus ja samas ka igal pool mujal, kui pliiats ja paber on käepärast. Samuti ei vaja kunstiga tegelemine pidevalt juhendamist. On vaja oskust fantaseerida ja oma kujutlused paberile kanda. Veel on vaja joonistamiseks tahet ja minul on see olemas.

Samuti on kunstiga tegelemist mõjutanud praegune aeg ja distantsõpe. Oleme ju eriolukorra tõttu pidanud palju kodus olema ja ka see on andunud aja ja tõuke kunstiga tegelemiseks.

Kas õpite seda ise või osalete ka mõne huviringi tegevuses?

Rohkem olen ma siiski iseõppija ja täiendan ennast interneti kaudu

Kunsti olen õppinud kunstikoolis kaks ja pool aastat. Käesoleval talvel tulin kunstikoolist ära, sest ei saanud covidi tõttu seal enam korralikult käia. Rohkem olen ma siiski iseõppija ja täiendan ennast interneti kaudu.

Kuidas sünnivad teie kunstiteosed? Mõnedel nendest näeme tuttavaid olustikke igapäeva elust, maastikke ja inimesi, mõned aga on piisavalt fantaasiaküllased, et algul isegi raske arvata, mida nendel kujutatud. Kuivõrd selline mitmekülgsus peegeldab teie loomust?

Kunstiteosed sünnivad erinevalt. Kui mõte tuleb, siis hakkan sellega tegelema. Mõnikord valmib maal paari kuni nelja päevaga. Teen ühe maali otsast lõpuni valmis. Aga on ka maale, mis seisavad kaua ja kui tuju tuleb, siis jälle täiendan. Kui täiendamiseks läheb, siis täiendan kahte-kolme maali korraga.

Realistlikud maalid on tavaliselt valminud kinkimiseks ja mõnikord on ka tuju midagi reaalset kujutada. Antud näitusel on nendeks töödeks „Kirikutorn“, „Vanaema maja“, „Veski“, „Tossune linn“. Viimase valmimise lugu oli selline, et lugesin artiklit ja nägin pilti Kunda linnast ja mulle meeldisid sellel pildil olevad värvid.

Rohkem meeldib tegeleda abstraktse kunstiga, kujutada maalidel ebareaalseid asju ja olukordi. Neid on minu jaoks lihtsam joonistada ja värve saab oma tahtmise järgi valida.

Kunstiteos-näide Lenna -Loviisa Jõgi fantaasiamaailmast

Minu maalide mitmekesisus on veidi seotud ka minu iseloomuga, sest mulle meeldib omaette olla ja fantaseerida.

Kas Kuremaa raamatukogus avatud näitus on teil esimene näitus? Kuidas tekkis mõte selle korraldamiseks?

Kuremaa raamatukogu näitus on esimene. Mõtte ja idee selle korraldamiseks sain õelt, kelle reisifotod on juba varem raamatukogus näitusel olnud.

Raamatukogujuhatajale meeldis minu mõte näituse korraldamisest ja nii see näitus üles sai pandud.

Kuidas valisite maale näitusele ja millisel põhimõttel neid vaatamiseks seadsite?

Näitusele valisin maalid, mis mul on valminud kolme-nelja aasta jooksul kodus ja mis mulle endale meeldisid. Riiulile seadsin maalid juhuslikult, mingit põhimõtet ei järginud.

Kas mõnel maalil on kujutaud ka konkreetseid paiku Eestimaal?

Oma kolmel maalil olen kujutanud konkreetseid kohti Eestimaal. Need on Oleviste kiriku torn Tallinnas, vanaema maja Lohusuus ja Kunda linn. Veidi Kuremaa veski sarnane on ka veski maal.

Milliseid emotsioone ja mõtteid tekitavad kirjutised külalisteraamatus?

Külalisteraamatu kirjutised panevad mind mõtlema sellele, et võiksin rohkem maalida realistlikke maale, sest raamatukogukülastajatele meeldivad need rohkem. Veel olen üllatunud sellest, et ma nii palju tähelepanu selle näitusega olen endale tõmmanud. Alguses ei olnud see mu eesmärk.

Kultuuriedendajast kuremaalase Ene Raudkatsi kommentaar Lenna-Loviisa Jõgi külalisteraamatus. Foto: Jaan Lukas

Millise elamuse maalimisest saate?

Maalimisprotsess on rahustav ja töö valmides on hea tunne, et oled millegi ilusaga hakkama saanud.

Mida on ilusat ja huvitvat teie kodukülas Kuremaal?

Kuremaa on ilus koht elamiseks ja ma olen kogu oma elu elanud siin. Kuremaa on looduslikult ilus koht. Eriti meeldib mulle jalutada Kuremaa mäe peale, kust avaneb imeline vaade Kuremaa järvele. Seda vaadet kasutati filmis „Talve“.

Võistlustel ja konkurssidel mulle osaleda ei meeldi ja see võib ollagi üks põhjustest, miks tegelen kunstiga.

Tore on see, et meie loss on hästi korda tehtud ja tema välisvaade on muutunud kaunimaks. Olen käinud lossi pildistamas, et lähimas tulevikus seda maalida.

Kuremaa on Jõgeva valla suvepealinn ja rand on korras ning rannamaja juures korraldatakse toredaid üritusi.

Kas olete osalenud aineolümpiaadidel ja konkurssidel. On teil veel hobisid?

Peale kunstiga tegelemise on minu hobiks ujumine. Kui ujula avatud on, siis käin kaks korda nädalas trennis. Varem osalesin ka ujumisvõistlustel, aga viimastel aastatel ei ole osalenud. Võistlustel ja konkurssidel mulle osaleda ei meeldi ja see võib ollagi üks põhjustest, miks tegelen kunstiga.

Pilk Lenna-Loviisa Jõgi debüütnäitusele. Foto: Jaan Lukas

Millega mõtlete tegeleda tulevikus?

Maalimisega soovin ka tulevikus jätkata, aga praegu tegelen meelsamini animatsioonide tegemisega. Ostsin viimaste aastate taskurahade eest graafikalaua. See annab hea võimaluse teha kunsti arvutis ja huvitavate programmide abiga luua animatsioone.

Ka oma põhikooli loovtöö teen kunstiõpetuses.

Jaan Lukas