IDA ELINA: XVI HIIU FOLGI PEAESINEJA

Ida Elina. Foto: Hiiu Folk

Juba nädala pärast avatakse Sõru paadikuuris 16. korda pärimusmuusika festival Hiiu Folk, mille programmis on nagu ikka suurepärased välisesinejad.

Festivali peaesineja on seekord tõeline superstaar – laulja, helilooja ja kandlemängija Ida Elina. Tema mäng, põimununa väljendusrikka ja võimsa lauluga, on selline, mille sarnast ei ole varem kuuldud. Soome esimene pop-džässkandlemängija on maininud oma mõjutajate ja eeskujudena Michael Jacksonit ja Whitney Houstonit ning gospelitähte Kirk Franklinit.

Ungari-moldova metsikuid rütme tuleb vahendama viis noort meest urbanistlikust bändist PásztorHóra. Hüpeldes edasi-tagasi maailma- ja rahvamuusika piiril, sulanduvad nüüdisaegsed ideed vanade traditsioonidega, muutes PásztorHóra kergeks ja loomulikuks, kuid samas võimsaks. Vanade maainimeste arhailisest stiilist saab loomulik 21. sajandi lugu, mis tõestab, et rahvamuusika on samal ajal nii ajalooline kui ka nüüdisaegne.

Banga loodi 2016. aastal sõprade poolt, kes moodustavad Läti uue põlvkonna uusfolklooriliikumise. Banga on võtnud suunaks traditsioonilise kultuuri uurimise ning kontseptuaalsete kontsertide, etenduste ja muude ürituste loomise, mis kõik põhinevad lätlaste ja ümberkaudsete rahvaste folklooril.

Lätist tuleb teinegi särtsakas folkloorirühm – Kokle. Kokle (kannel) on tänu oma pehmele, harmoonilisele kõlale ja ainulaadsele esteetikale Läti tuntuim traditsiooniline pill ning sellisena oli ja on siiani võimas sümbol paljudes traditsioonilistes lauludes ja juttudes.

Iga Kokle liige mängib vähemalt ühte muusikariista ja laulab. Kokle arsenalis on ka mitmesugused traditsioonilised tantsud – nii ajaloolised läti kui ka 20. sajandi alguse populaarsed paaris-, ring- ja mängutantsud.

Spetsiaalselt Hiiu Folgi jaoks on oma jõud ühendanud viiuldaja Jon Samuel Lundström ja akordionist Sunniva Brynnel Rootsist. Mõlemad on rahvusvaheliselt tuntud virtuoosid, kes mängivad meile rootsi ja muu maailma muusikat.

Svjata Vatra ja Ruslan Trochynskyi. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Muidugi esinevad festivalil oma tuntud headuses ka Eesti parimad muusikud: Estonian Voices, Curly Strings, Antsud, Puuluup, Riffarrica, Svjata Vatra, Tintura ja Arno Tamm, Mari Kalkun, Olavi Kõrre & Rembetes ja Tõnu Oja, Justament, Shabat Quartet, Heinavanker jpt.

Kontsertide kuulamisele lisaks saab nelja päeva jooksul kaasa lüüa loodusretkedel ja arvukates õpitubades ning vaadata filme. Pere väikseimate jaoks on nii Kassari kiigeplatsil kui ka teistes kontserdipaikades traditsioonilised lastepesad.

Regilaulu õpitubadega teeb Hiiu Folk kummarduse Veljo Tormisele, festivali lõppkontserdiga Kärdla kirikus tänavu meie seast lahkunud Jaak Johansonile.

Hiiu Folgi peamine eripära võrreldes teiste samalaadsete muusikaüritustega on alkoholivabadus – siin ei pakuta ega pruugita vägijooke. Ajakiri Pere ja Kodu valis 2015. aastal Hiiu Folgi kõige peresõbralikumaks festivaliks.

XVI Hiiu Folk toimub 15.–18. juulil Kassari kiigeplatsil ja paljudes paikades üle terve saare.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

HIIU FOLK TOIMUB KINDLASTI PÄRAST AASTAST VAHEAEGA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap