„ULMADE LINN” SINDI MUUSEUMIS JA TÄNAVATEL

Sindi vabriku varemed 2019. aasta suvel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Koostöös Sindi muuseumi ja projektiga „Kunstnikud kogudes” valminud näitus avab Sindi ajalugu, mida näeb kuni 5. septembrini. Ajaloolase Aro Velmeti Sindi linnaruumituur “Ulmade linn” koosneb üheksast üle linna laotuvast teabepunktist, millele lisavad täiendväärtust huvitavad eesti-, vene- ja ingliskeelsed audiomaterjalid.

Üks üheksast Sindi infopunktist Raudtee ja Jaama tänava ristmikul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tori valla teatel on kahjuks üks infotahvlitest juba kurja käe läbi kannatada saanud ja viidud parandusse. Alljärgnev artikkel on vahendatud Tori valla uudise põhjal.

Aro Velmet töötas Sindi muuseumis tööstuslinna pärandiga, mille tulemusel sündis 3. juulil avatud kolme osaline näitus „Ulmade linn”. Muuseumi siseruumides näeb Eesti Kunstiakadeemia tudengite 2015. aastal valminud näitust vabriku võimalikest tulevikuversioonidest. Teine osa tutvustab linnas paiknevat üheksat infopunkti. Nende läbimisele kulub umbes 40 minutit. Punktid avavad olulisi kohalikke maamärke võrdluses maailmaga. Kolmas osa on audiotuur, mida kuuleb kolmes keeles. Audiofaile saab kuulata veebis.

Autori sõnul paelus teda kogu protsess, sest paneb inimesi kaasa mõtlema – kas vabrikulinnadesse ehitatud ulmad on unistused või hoopis luupainajad; ja mis juhtub vabriku kadumisel. Tollel ajal ei lõppenud tööpäev kell 17, sest vabrikutöölt mindi edasi vabrikupoodi, -kooli, -klubisse jne. Kuigi vabrikut enam pole, mõjutab see meid tänapäevalgi, sest linnaruum kavandati just vabriku ja tööliste vajaduste järgi.

Olen Sindist täiesti vaimustunud ja võib öelda, et minust on saanud Sindi fänn!

Velmet ütleb, et vabrikulinnad on universaalsed nähtused. „Ühiseid jooni nende vahel leiab üle kogu maailma.” Autori jaoks oli näituse koostamine väga huvitav. Ta veetis aega kohapeal, suhtles vallavalitsuse töötajatega, tegi koostööd Sindi muuseumiga, töötas erinevate arhiividega ja usutles vabriku endisi töötajaid. Helilõike intervjuudest kuuleb samuti audiotuuris. „Olen Sindist täiesti vaimustunud ja võib öelda, et minust on saanud Sindi fänn!” ütleb Velmet, kes ise pärit Mustveest. Tema hinnangul võiks säilinud vabrikuhoone kindlasti kasutusele võtta, nagu on tehtud mujal Eesti linnades.

„Vabrik on töö. Vabrik on kodu. Vabrik on pidu. Vabrik on kool. Vabrik on poliitika. Vabrik on elu.” Kõikidel tasub tulla näitust uudistama, lugema ja kuulama. Tänusõnad kuuluvad Sindi rikkaliku ajaloo avamise eest tervele projektimeeskonnale.

“Kunstnikud kogudes” (Kuko) viib kokku kaasaegse kultuuri väljal tegutsevaid loovisikuid ja väikemuuseumeid üle Eesti, et luua uusi võimalusi pärandi tõlgendamiseks ja selle vahendamiseks publikule. 2018. aastal EV100 kunstiprogrammi suurüritusena alguse saanud projekt on praeguseks loonud jumalatosin taolist dialoogi, mis päädinud eriilmeliste näituste ja sündmustega, tekkinud on uued kontaktid ja hoogustunud arutelu pärandi esitlemise ja tõlgendamise ning regionaalse kunstielu osas.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Tööstuspärandi tulevikumõtted jõudsid Sindi muuseumisse

Pärnus avati näitus Sindi kalevivabriku tulevikust

Pealinnas mõtiskleti Sindi kalevivabriku tööstuspärandi tuleviku üle