JÕGEVAL NÄEB NÄITUST SEENIORIDE FOTOLOOMINGUST

Ühispilt näituse avamiselt. Pildil Ester Sassike, Kerttu-Kadi Vanamb, Mai Treial, Lehte Lõhmus, Tiia Vare, Johannes Haav, Raim Kroonberg ja Peep Põdder. Foto: Jõgeva vallavalitsus

Jõgeva kultuurikeskuses juuni lõpuni avatud fotonäitusel „Elurõõm” saab vaadata fotosid, mida eakate ühenduse Arukate Akadeemia liikmed esitasid konkursile, mis sai teoks koostöös mittetulundusühinguga Piltijad.

Fotokonkursile esitatud töid hindasid žürii liikmed: MTÜ Piltijad eestvedaja fotograaf Johannes Haav, teenekas ajakirjanik ja paljude raamatute autor Tiit Lääne, Jõgeva vallavolikogu esimees ja SA Jõgeva haigla juhataja Peep Põdder, Arukate Akadeemia eestvedaja Mai Treial ja Jõgevamaa ajalehe Vooremaa peatoimetaja Kerttu-Kadi Vanamb. Esikolmikusse valiti Tiia Vare, Virve Ütti ja Ester Sassikese fotod, kes said kingituseks Jõgeva valla sümboolikaga meene ja maakonnalehe Vooremaa tellimused. Eripreemiad pälvisid Lehte Lõhmus ja Raim Kroonberg.

Päris tore vaadata

Külauudiste infoveski tundis huvi, kuidas konkursi ja selle tööde eksponeerimiseks idee tekkis.„Meie ühistel väljasõitudel oli näha, et paljud jäädvustasid toredaid paiku või objekte. Nii tekkiski mõte, et miks mitte pakkuda fotosid ka kolleegidele vaatamiseks. Korraldada üks näitus ja pühendada see Jõgeva linna 83. sünnipäevale. Mõeldud tehtud. Kahjuks koroonaga seotud piirangud võtsid näituse hoogu maha, või andis hoopis hoogu pikemaks valikuks.”

Kas konkurss ergutas pildistama ka neid, kes tavaliselt fotoaparaati kaasas ei kanna või vähemalt avalikult oma fotosid tutvustama ei kiirusta?

„Oli palju tagasihoidlikke pildistajaid ja kartust, mis nüüd minu fotod… pole ehk näitusele kohased, jne. Julgustamist oli vaja. Kui näitus aga üles sai pandud, on päris tore vaadata. On väga armsaid ja ilusaid fotosid. Tubli tulemus,” ütles Mai Treial. „Johannes Haav oli näituseprojekti põhi elluviija, ega meil teistel näituse kogemust ju polnud. Kuidas fotod näituse jaoks valmis seada, kuidas nad üles riputada, mis muide on ka omaette kunst. Selles suhtes minu poolt suur tänu fotograaf Mihkel Vaherile.”

Lillefotos on suur kunst

„Praegu pildistavad väga paljud nii fotoaparaadiga kui telefoniga. Koostöös Piltijatega korraldatud konkursil saadi rohkesti teadmisi ja oskusi, kuidas pildistada nii et fotod hästi välja tuleksid, nii tegijale kui ka vaatajale rõõmu pakuksid. Näiteks foto tavalisest lillest võib saada tõeliseks kunstiteoseks. Rõõm oli kuulda, et Jõgeva fotograafid on nõus koostööd Arukate Akadeemiaga jätkama, korraldama koolitusi, õppereise ühiseks pildistamiseks,” ütles žürii liige, Jõgeva vallavolikogu esimees Peep Põdder.

Üheks oma lemmiktööks nimetas Põdder linnukest peopesal, mille autoriks Mai Treial.

Korraldajana proua Treial konkursil ei osalenud, küll aga lubas oma foto näitusele üles panna.

Doktor Põdder arvas, et kui koroonapiirangud lõplikult möödas, võiks fotonäituse korraldada ka Jõgeva haiglas.

Zürii liige, Jõgevamaa ajalehe Vooremaa peatoimetaja, Kerttu-Kadi Vanamb ütles Külauudistele, et

hindas fotodes isikupärasust ja oskust pisiasju märgata. „Pildid olid selles suhtes hästi head, et oli detailsust ja isikupära,” lisas ta. Kerttu-Kadi Vanambi sõnul võiksid mitmed harrastusfotograafide tööd kaunistada ka ajalehte Vooremaa.

Pildil aurumasin

„Fotosid on seal näitusel erinevaid: palju on loodusfotosid, aga ühe pealt avastasin ühe auväärse aurumasina.Väga huvitavaid detaile Eestimaa loodusest on märganud ja jäädvustanud fotode autorid. Ma sain nende fotode kaudu rännata läbi erinevate aastaaegade – tunnetasin nii sügise kõrvulukustavat vaikust kui kevade ootusärevust, inimese lähedust ja sõprust looduga. Ühesõnaga – nautisin seda ilu, mida meid ümbritseval meile pakkuda on. Fotokunst annab võimaluse autoril edastada oma nägemust ja seda ilu, mida iga inimene ei pruugi märgata ega oskagi märgata – see eeldab loovust, loovus omakorda eeldab mõtlemist. Sellest perspektiivist vaadatuna täidab fotokunst inimeseks olemises olulist rolli ning seda kunstiliiki saab läbi ringide, kursuste ja näituste inimest viia,” arvas abivallavanem Angela Saksing

Näituse avamiseks korraldatud pidulikul koosviibimisel „Elurõõmuga sügisest suvesse” ütlesid tervitusi ka Jõgeva abivallavanem Viktor Svjatõšev ja Jõgevamaa Pensionäride Ühenduse juhatuse esimees Heino Ilves. Muusikalisi elamusi pakkus ansambel Domino, mille liikmeteks Pala kultuurimaja juhataja Margit Soieva ja fotograaf ning akordionist Johannes Haav.

Jaan Lukas