PEIPSI PEALINNA RAAMAUKOGU SAI 120

Mustvee raamatukogu raamatukoguhoidjad Veronika Obuhova ja Anu Tooming, direktor Anu Ots ja raamatukoguhoidja Merlin Turja. Foto: Kati Ots

30. mail 120. sünnipäeva tähistanud Mustvee raamatukogus käivad raamatuid lugemas nii eestlased kui ka vene kogukonna inimesed, toimuvad traditsioonilised sündmused, näitused ja kohtumised kirjanikega.

Mustvee raamatukogu asub Mustvee kultuurikeskusega samas majas, hoone teisel korrusel. Koostöö kultuurikeskusega on väga hea, mis jäi kõlama mitmes sünnipäeva sõnavõtus. „Mida vanusest 120 ühe raamatukogu kohta arvata?” sai Külauudiste jaoks küsitud Mustvee raamatukogu direktorilt Anu Otsalt. „Kindlasti oleme üks vanimaid raamatukogusid Peipsimaal. Mitmed raamatukogud on tähistanud või tähistavad oma 115. ja 100. aastapäeva. Sügisel tuleb näiteks Lohusuu raamatukogul 110 sünnipäev.”

Mustvee raamatukogu esimeseks asukohaks oli teemaja, mis paiknes tänase raamatukoguga üsna samas paigas. „Eks vanasti kuulusid raamatu lugemise ja teejoomise komme kokku ning tänapäevalgi meeldib paljudele raamatu lugemise kõrvale teed rüübata,” on Anu Ots täheldanud.

„Hiljem on meie raamatukogu korduvalt kolinud. Praeguses paigas oleme aastast 1961,” lisas ta.

Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa Ekspertgrupi toetusel koostatud fotonäitus annab ülevaate Mustvee raamatukogu auväärsest ajaloost läbi aegade. Näitusel „Vanade raamatute uus elu” saab imetleda kunstitöid, mida on meisterdanud kasutatud raamatutest andekas Tartu lasteaiaõpetaja Karine Andrjuskevitsjute. Kaunite ristpistes postkaartide autor on endine Mustvee raamatukogu töötaja Jelena Kivimurd, kes praegu elab Ameerika Ühendriikides ja saadab käsitöökaarte lähedastele ja sõpradele.

Mustvee raamatukogul on tavaks korralda kohtumisi kirjanikega. Möödunud nädalal tähistatud ülemaailmsel lastekaitsepäeval toimus Mustvee kultuurikeskuse suvelaval kohtumine kirjandusteadlase ja kirjaniku Jaanus Vaiksooga. „Kohal viibisid Mustvee kooliõpilased esimesest kuni kaheksanda klassini. Kirjanikult osteti raamatuid ja tema teoseid tuldi pärast kohtumist raamatukogusse laenutama. See tõestab sündmuse kordaminekut,” ütles Anu Ots.

Pärast haldusreformiga seonduvat ümberkorraldust läksid Mustvee raamatukogu haldusalasse kõik Mustvee vallas paiknevad raamatukogud. „Püüan igat raamatukogu vähemalt paar korda kuus külastada. Hea on kogude vaheline koostöö. Kui mõnda raamatut parajasti pole, saab seda tellida teistest kogudest ja vastupidi, vajadusel ka Jõgeva raamatukogust, kus töötab Mustvee raamatukogust tuule tiibadesse saanud Kristi Pukk. Tema on Mustvee valla Ulvi külas asuva vabaõhulaenutuskapi „Raamatuharakas” paigaldamise eestvedaja, mis on meil pidevalt kasutuses. Jätkuvalt ootame rohkem lugejaid meid külastama, huvitavaid raamatuid laenutama ja meie üritustel kaasa lööma järgmised 120 aastat,” rääkis Anu Ots.

Jaan Lukas