MAARIKA TUUS-LAUL ALUSTAB JUUBELISÜNNIPÄEVA HOMMIKUVÕIMLEMISEGA

Marika Tuus-Laul Otepää koduaias. Foto Marika Tuus-Lauli isiklikust pildialbumist

Lapsepõlv Nõmmel, naispeaosa filmis „Ahvatluste tund”, teleajakirjanikutöö, poliitika, muusika – need on mõned märksõnad, mis mahuvad Eesti ühe karismaatilisema daami Marika Tuus-Lauli eluteele. Tema kohta võib öelda ka iginoor. Kalender reedab siiski sünniaastat 12. mai 1951. Juubeli puhul ajas Marikaga juttu ka Külauudiste infoveski.

Marika on risti ja põiki sõitnud läbi kümneid Eestimaa külasid, eriti Jõgevamaal ja Tartumaal. Viimastel aastatel on tee viinud teda vabadel päevadel Otepääle.

Marika rääkis, et juubelipäev tuleb tema jaoks üsna tavaline. „Hommikut alustan virgutusvõimlemisega. Seejärel lähen välja, teen 3000 sammu, mis igapäevane norm. Mobiiltelefonist vaatan kas soovitud sammude arv ikka tehtud saab. Riigikogu istungil osalen virtuaalselt, sest koroonaviiruse ohuga seonduvalt on nii ohutum. Õhtupoole sõidab maakodust Otepäält Tallinnasse abikaasa Uuno. Sünnipäeva peo korraldan samuti Otepää koduaias , kuid siisi, kui koroonaoht veelgi väiksemaks jäänud. Tulevad vend Heimar Lenk oma abikaasaga ja mõned paremad sõbrad.”

Marika Lenk filmis “Ahvatluste tund”. Foto Marika Tuus-Lauli isiklikust pildialbumist

Teeleks mitte, kuid Miss universumiks küll

Marika tunneb head meelt kevadel sündimisest: „Siis õitsevad sirelid ja mitmed teisedki lilled. Õhk on värske, paistab päike,” ütleb juubilar. Kevadel on aga Marika jaoks ka teistsugune seos. Ta kandideeris mängufilmis „Kevade” Teele rolli ning jõudis peaaegu valitute hulka välja. „Filmirolli valiti siiski Riina Hein. Öeldi, et minu kõnnak olevat liiga linnatüdrukulik, Teeleks otsiti aga rohkem talutüdruku tüüpi.”

Kurat pakub tütarlapsele erinevaid ahvatlusi, alates kokteilist kuni iludusvõistluse võitja Miss Universumi tiitlini. Kuid neiu jääb endale kindlaks

Aga Marika valiti tugevas konkursis mängima kaunist tütarlast 1970. aastal valminud muusikafilmi „Ahvatluste tund”. „Enne lõpliku valiku tegemist prooviti kuidas me sobime kokku Peeter Jakobiga, kes kehastab selles filmis Kuradit. Kurat pakub tütarlapsele erinevaid ahvatlusi, alates kokteilist kuni iludusvõistluse võitja Miss Universumi tiitlini. Kuid neiu jääb endale kindlaks, „ jutustab Marika filmi sisust.

„Peeter Jakob oli toona juba tuntud näitleja, kellega koos huvitav mängida. Laule esitasid muusikud, kes toona olid väga populaarsed tänu telesaatele Horoskoop. Väga hea operaatoritöö tegi Anton Mutt,” meenutab ta.

Marika Tuus-Lauli ja Uuno Lauli pulmad. Kõrval Marika vend Heimar Lenk. Foto Marika Tuus-Lauli isiklikust pildialbumist

Marika lõpetas 1976. aastal Tallinna Pedagoogilise Instituudi klubitöötaja ja näitejuhi erialal ja 1986 aastal omandas tolleaegse nimetusega Tartu Riiklikus Ülikoolis ajakirjaniku kutse. Ta töötas aastatel 1970-1972 TK Junior TTO-s vaneminseneri ja töökodade juhatajana; 1972-1978 – Eesti NSV Riikliku ansambli Vana Toomas helirežisöörina; 1978-1985 – Harju rajooni Täitevkomitee kultuuriosakonna metoodikuna; 1985-1987 – Eesti NSV Kinokomitee vaneminspektorina; 1987-2002 – Eesti Televisioonis saatejuhina, toimetajana, peatoimetajana ja produtsendina. Tema tehtud saadetest on meeldejäävamad „Knopka”, „Linnapilt” ja „Laborünt”.

Marika Tuus-Laul koos Riigikogu liikmete Aivar Koka ja Helle-Moonika Helmega Eesti IPU delegatsiooni koosseisus Serbia pealinnas Belgradis toimuval assambleel. Foto Marika Tuus-Lauli isiklikust pildialbumist

Viiel korral Riigikogus

„Knopkast” sai Marika hüüdnimi ja see saade tõi teda suuresti ka poliitikaase. Eesti Keskerakonna nimekirjas on Marika Jõgevamaal ja Tartumaal kandideerinud Riigikogusse aastatel 2003, 2007, 2011, 2015 ja 2019 ning alati valituks osutunud.

Mida on rahvaesindaja amet andnud ja mida võtnud?

„Andnud on kindlasti palju. Näed, kuidas poliitika toimib ja saad selles ise kaasa rääkida. Igale probleemile mõistagi kohe küll lahendust ei leia. Kui mõelda sellele, et mida töö Riigikogus võtnud on, siis arvan et vaba aja. Seda peaaegu pole. Positiivselt poolelt lisaksin siiski, et tänu poliitikale sain omale valimispiirkonnast abikaasa Uuno Lauli, kes edendanud Kuremaal põllumajandusharidust ja kogukonnaelu, töötanud Jõgeva vallavalitsuses majandusspetsialistina.”

Oma esimese abikaasa laulja Rein Tuusiga (1941-2005) elas Marika koos kuni tema surmani.

Palusin Marikat iseloomustada ka oma maailmavaadet ja teha seda vabalt, mitte erakonnast lähtudes. „Maailmavaadetes on tänapäeval paras segadus, kust piire tõmmata. Pigem olen vasakpoolne, kuigi klassikalist vasakpoolsust tänases Eestis õieti pole. Pean end vasktsentristiks.”

Küllap ei tekkinud selline arusaam Riigikogusse valimisega, pakun välja oma arvamuse.

Marika Lenk lapsena Nõmme kodus. Foto Marika Tuus-Lauli isiklikust pildialbumist

„Kõik algab ikka lapsepõlvest. Nii ka minul. Kodus peeti väga lugu aususest, hooliti üksteisest ja toetati vastastikku. Mõeldes viimastele sünnipäevadele ongi kahju, et sinna pole enam võimalik ema ja isa kutsuda,” lausus juubilar.

Jaan Lukas