SINDI KÄRESTIKUKESKUSE ARHITEKTUURIVÕISTLUS ON AVATAUD

Pärnu jõe paremkallas Sindi kärestiku kohal. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tori vallavalitsus ja Eesti Arhitektide Liit kuulutavad koostöös Eesti Aerutamisföderatsiooniga välja Sindi kärestikukeskuse arhitektuurivõistluse. Võistluse eesmärk on leida lahendus atraktiivsele ja mitmekülgsele jõeruumile, mis vastaks ka rahvusvahelistele aerutamisvõistluste reeglistikule. Võistlusala pindala on umbes 157 600 ruutmeetrit.

2019. aastal lammutatud endise Sindi paisu asemele rajatud tehiskärestik on Baltimaades ainulaadne ja võimaldab rajada maailmatasemel kärestikuaerutamise treening- ja võistluskompleksi. Kärestikul on võimalik harrastada süstaslaalomit, ekstreemslaalomit, freestyle aerutamist ja kanuusõitu. Lisaks on kärestik sobilik rafti-sõitudeks ning erinevate aerutamise, veeohutuse ja päästekoolituste läbiviimiseks.

Võistlustöödelt oodatakse lisaks ettepanekuid kärestikukeskusele jõeäärse avaliku ruumi korrastamiseks, et seal saaksid meeldivalt ja tegusalt aega veeta nii kohalikud kui ka külalised kaugemalt. Uus jõeruum muudab Sindi mitmekesisemaks, sidudes omavahel nii erinevad ajalookihistused kui ka uueneva keskväljaku ning parandades juurdepääsu linnakeskusest kärestikuni.

Eesti Aerutamisföderatsiooni president Martin Ilumetsa sõnul on Sindis kõik vajalik loodava kärestikukeskuse multifunktsionaalseks kasutuselevõtmiseks ja inimestele seeläbi põnevate tegevuste pakkumiseks, ühendades tervikuks spordi, turismi ja avaliku ruumi: “Slaalomaerutamine on populaarne olümpia-ala, mis on ühtemoodi põnev nii seda harrastavatele sportlastele kui ka pealtvaatajatele. Kutsume arhitekte nüüd omamoodi olümpiaadile – kärestikukeskuse arhitektuurivõistlusel kaasa lööma, sest just teie abiga jõuab Sindi keskus oma põneva ajalooga ja heatasemelise arhitektuuriga kiirelt maailmakaardile!”

Tori vallavanema Lauri Luuri sõnade kohaselt on paisu asemele rajatud kärestik avanud suurepärase võimaluse Sindi linnale: ”Pikka aega oli võistlusala sisuliselt avalikkusele suletud, kuid tänaseks on loodud suurepärane atraktsioon ja kaldaala raamistik, millele annab väga palju uut ja põnevat juurde rajada.”

Arhitektide liidu asepresident Marika Lõoke, kes kureerib liidus võistluste korraldamist, tunneb rõõmu, et Tori vald on viimastel aastatel panustanud avaliku ruumi arendamisse läbi mitme arhitektuurivõistluse: “Sindi linn, oma põneva ja kordumatu arhitektuuripärandiga, on andmas arhitektidele suurepärast võimalust esitada oma kaasaegne visioon vanale kuulsale Sindi paisule suhestudes tundlikult Pärnu jõe kärestikuala ja jõeäärse avaliku ruumiga.“

Võistluse žüriisse kuuluvad Tori vallaarhitekt Kristjan Kullerkan, Eesti Aerutamisföderatsiooni president Martin Ilumets, Tori vallavolikogu liige Marko Šorin, arhitektid Jan Skolimowski, Liis Uustal ja Rene Valner ning maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt. Auhinnafond on 24 000 eurot: esimene koht 9000 eurot, teine 7000 eurot ja kolmas 5000 eurot ning ergutuspreemia 3000 eurot.

Korraldatav arhitektuurikonkurss on avalik ühes etapis läbiviidav arhitektuurivõistlus, tööde esitamise tähtaeg on 6. juuli 2021.

KU päevatoimetaja