KALEVIPOJA KODA EHITAB LINDUDELE KODUSID

Väike linnusõber linnumaja kokku klopsimas. Foto: Kaarel Oras

Sihtasutuse Kalevipoja Koja eestvedamisel ehitati Jõgevamaal Mustvee valla Kääpa külas elavatele lindudele pesakastid.

„Facebooki sihtasutuse lehel tehtud üleskutsega oodati ettepanekuid linnumajade ehitamise hulga ja asupaikade kohta. Kõigi pesakastide paigaldamise järel saab Kääpa ligemale paarkümmend linnumaja juurde. Linnumajasid on paigaldatud lasteaia, eramajade ja kortermajade lähedale, poe ette ja hooldekodu kõrvale. Kalevipoja Koja juurde lisandub samuti kolm-neli pesakasti,” rääkis sihtasutuse juhataja Annika Oras.

Linnumajade meisterdamisel sai igaüks valida, kui palju teha tahetakse. Kes soovis, tegi oma kätega linnumaja algusest lõpuni valmis. „Osadele viisime linnumaja toorikud kohale, kus nad siis ise pesakastid kokku panid. Teised said juba valmis pesakastid, mis tuli vaid üles panna.” Toorikud valmistas Kaarel Oras, teksti kirjutas peale Mäerand Grupp. Töid tehti vabatahtlike algatusena ja kodudes leiduvaid materjale kasutades. Ainult kruvid, naelad ja traat osteti Kalevipoja Koja toetusel.

Unistus kakust

Oras märkis, et enamik linnumajadest on tavapärase kandilise välimusega. Kuid Kajar Kuusk ja Raivo Rivimets teevad pesakastid puutüvedest ja need valmivad ümmarguse kujuga. Kajar unistab, et tema tehtud majja asuks ühel heal päeval elama kakk. „Selle pesakasti paigaldame siis Kalevipoja seikluspargi metsa, kus kakk võiks segamatult pesitseda. Teiste pesakastide elanikeks ootame peamiselt kuldnokki, aga oodatud on ka tihased ja muud väiksemad linnud. Eks see olegi katse-eksitus meetod, et kuidas uued majad vastu võetakse ja kes sinna sisse tuleb,” arutles Oras.

„Aitäh kõigile, kes aktsioonis kaasa löövad ja suur suur aitäh Mäerand Grupile ilusate linnumaja siltide eest,” lausus SA Kalevipoja Koja juhataja.

Orase sõnul oli Kalevipoja Koja meistrimeestel au valmistada viis linnumaja ka muusikule, lauljale ja heliloojale Rolf Roosalule, kes kuulis Kääpale pesakastide tegemisest ja otsustas neid ka enda kodu juurde tellida.

Jaan Lukas