JÕGEVA VALLA KEVADE KESKUSEKS KUULUTATAKSE TORMA

Vana Jõgeva-Mustvee maantee ületab Pedja jõge. Foto: Jaan Lukas

Kirjanduslikus mõttes on tänase Jõgeva valla paikadest „Kevadega” kõige rohkem seotud Palamuse. Jõgeva valla kevade keskuseks kuulutakse aga kevade alguse päeval 20. märtsil Torma.

Seoses kevade keskuse väljakuulutamisega oli Tormasse planeeritud murutraktorite paraad ja teisigi põnevaid sündmusi. Parku jäävad need sündmused ära koroonaviiruse pidurdamiseks kehtestatud karmide kuid õiglaste piirangute tõttu. „Küll aga kuulutame Torma kevade keskuseks virutaalselt Facebokis Kevadekeskus Torma . Sotsiaalmeedias tegutseb ka kevade keskuse Torma makskott mullamutt Mutt,” ütles Torma rahvamaja kultuurijuht Liina Abram.

Tormasse kui Jõgeva valla kevade keskusesse ja ühtlasi kevadisse kultuuripiirkonda on planeeritud Vaiatus toimuv Jakobsoni Talulaat (Tormas nooruse veetnud Carl Robert Jakobsoni auks) ja Carl Robert Jakobsoni nimelises Torma Põhikoolis korraldatav Jakobsoni kõnevõistlus. Nende toimumine sõltub aga taas koroonapiirangutest.

Laat on rahvapeoks kogu ümbrusele, siis on majad kõikjal tühjad ja ümbruskonna rahvas külade kaupa laadal

Kevadised laadad olid aga Tormas kuulsad ka möödanikus. „Torma kevadhooaeg avatakse laadaga, mis peetakse igal aatal aprilli lõpul vallamaja juures. „Laat on rahvapeoks kogu ümbrusele, siis on majad kõikjal tühjad ja ümbruskonna rahvas külade kaupa laadal,” kirjutas Postimees 1939 aastal. Ajaleht nimetas laata ühtlasi kevadiste põllutööde avapidustusteks.

Jõgeva valla talvekeskusest Jõgeva linnast saab Tormasse sõita mööda Mustvee maanteed üle 1987 aastal valminud viadukti. Samas võib Torma poole suunduda ka mööda vana Mustvee maanteed, mille sillalt paistab hästi Pedja jõgi. Seda teed käis uudistamas ka Külauudiste portaal.

Kuigi Jõgevamaa on suuresti veel talverüüs, leidub esimesi kevademärke paljudes siinsetes paikades. Kevad algab täna poole kaheteistkümne paiku – kui päev ja öö on ühe pikkused.

Jaan Lukas