ÜLESKUTSE SISETURVALISUSE VABATAHTLIKE JA NENDE TOETAJATE TUNNUSTAMISEKS

Esmakordselt tunnustatakse üht naabrivalve piirkonda. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Siseministeerium kutsub üles tunnustama siseturvalisuse vabatahtlike rühmi ja neid toetavaid ettevõtteid, asutusi, ühinguid ja eraisikuid. Kandidaate saavad esitada kõik Eesti inimesed ja organisatsioonid hiljemalt 1. märtsiks.

„Abipolitseinikud, vabatahtlikud päästjad ja merepäästjad on inimesed, kes aitavad Eestis turvalisust luua ja hoida ning nende roll turvalise elu tagamisel on asendamatu,“ ütles siseminister Kristian Jaani. „Samuti on ülioluline, et vabatahtlike tegevust toetatakse ja toetajaid märgatakse. Just sellepärast tunnustame juba kümnendat aastat järjest vabatahtlike rühmi ning täname inimesi, ettevõtteid, asutusi ja ühinguid, kes meie riigi turvalisusse panustavad,“ lisas siseminister. Sel aastal tunnustatakse esmakordselt ka üht naabrivalve piirkonda.

Siseministeerium ootab ettepanekuid viies kategoorias:

→ aasta vabatahtlik päästekomando või reservpäästerühm;
→ aasta vabatahtlik merepäästeühing;
→ aasta abipolitseinike rühm;
→ aasta naabrivalve piirkonda:
→ aasta siseturvalisuse vabatahtlike toetaja.

Möödunud aastal osutus parimaks vabatahtlikuks päästekomandoks MTÜ Pärnu-Jaagupi Tuletõrjeselts, kelle eesmärk on pakkuda 24/7 maksimaalselt head päästeteenust. Parimaks vabatahtlikuks merepäästeühinguks nimetati mullu MTÜ Jaagupi Vabatahtlik Merepääste, mis tegutseb pika ajalooga rannakalurite tööpiirkonnas Häädemeestel, Pärnumaal. Aasta abipolitseinike rühma aunimetuse sai 2020. aastal Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) Ida prefektuuri Narva politseijaoskonna abipolitseinike rühm. Tegemist on silmapaistva abipolitseinike rühmaga, mis oma väiksusest hoolimata osaleb edukalt nii patrull- kui ennetustegevuses.

Kandidaate saab esitada siseministeeriumi kodulehe veebivormi kaudu, samal leheküljel saab tutvuda täiendava infoga. Laekunud ettepanekute seast valib siseminister hindamiskomisjoni ettepanekul välja kuni kümme vabatahtlike toetajat ja neli vabatahtlike rühma, kes tunnustuse pälvivad.

Auhinnatud vabatahtlikud ja nende toetajad tehakse teatavaks 6. aprillil toimuval pidulikul vastuvõtul. Siseministeerium tunnustab siseturvalisuse vabatahtlikke ja nende toetajaid sellisel kujul kümnendat korda.

Eestis on pea 500 vabatahtlikku merepäästjat, ligi 1000 abipolitseiniku ja veidi üle 2000 vabatahtliku päästja. Naabrivalvega on liitunud üle 10 000 majapidamise enam kui 500 erinevast paigast Eestis.

KU päevatoimetaja