PÄRNU AASTA TEOKS VALITI RAJA LASTEAED JA UJULA

Raja ujula Pärnus. Foto: Anu Juurma-Saks

Pärnu Postimehe lugejad valisid 15 kandidaadi seast Pärnu aasta teoks Raja lasteaia ja ujula valmimise. Rahvahääletusel osales 3957 inimest ning neist 830 pidas lõppeva aasta teoks just Raja lasteaia ja ujula valmissaamist.

Teiseks tuli Supeluse tänava autovabaks kuulutamine suvel (460 häält) ja kolmandaks Ristiku tervisekeskuse avamine (414 häält).

Augusti viimasel päeval aadressil Raja 7 avatud lasteaiamaja märgib suvepealinna alushariduselus epohhiloovat sündmust – viimati valmis Pärnus täiesti uus lasteaiamaja aastal 1985, pärast seda on olemasolevaid hooneid ajakohastatud, kuid ühtegi otsast lõpuni päris uut lasteaeda ei ole ehitatud.

Raja lasteaed on üks Eesti moodsamaid lasteaedu. See koosneb päikesekujulisest lasteaiahoonest, atraktiivsest õuealast, kaasaegsest ujulast ja nende juurde kuuluvatest parklatest. Avaral õuealal on mudilaste päralt erinevad mänguväljakud, väikesed ja suured kelgumäed, batuudid, kiiged, karussellid, liiklusväljak, ministaadion jpm.

Kogu kompleks on projekteeritud ja ehitatud ümbritsevat looduskeskkonda hoides ja arvestades. Tegemist on energiatõhusa ehitisega, millele on antud energiaklassimärgis A.

Lisaks uhiuuele lasteaiale on Pärnus lõpuks ometi tänapäevastele normidele vastav, tehnoloogiliselt Eesti üks moodsamaid ujulaid. Kui uus lasteaed valmis suvepealinnas viimati 35 aasta eest, siis eelmise linnaujula avamisest möödus tänavu 40 aastat ning uut avalikku ujulat ootasid suvepealinlased juba ammu.

Peale lasteaiamudilaste kasutavad Raja ujulat kõik teisedki, kel soov soojas vees basseinipikkust mõõta: kooliõpilased ujumisõppetundideks, sportlased treeninguteks ja võistlusteks, rääkimata ülejäänud linnarahvast ja Pärnu külalistest.

Raja lasteaia ja ujula hoone kandideerib ka aasta betoonehitiseks.

Fakte Raja lasteaia ja ujula kohta:

→ lasteaia ja ujula murukatus võtab enda alla 4300 ruutmeetrit

→ kompleksi ehituseks kulus 666 autokoormat ehk 4000 kuupmeetrit betooni, hoone klaasfassaadi maht on pea 1200 ruutmeetrit

→ hoone katusel on 550 päikesepaneeli

→ ujulas on Pärnu linna ainus kaheksa rajaga 25 meetri pikkune põhibassein (sügavus 135-185 cm)

→ kuue rajaga 16 meetri suurune eelbassein (sügavus 75-120 cm)

→ 2,7 meetrit pikk ja 1,6 meetrit lai ristkülikukujuline mullivann

→ 1,6 x 2,2 meetri suurune külmaveevann

→ 3 x7 meetri suurune lastebassein

→ kaks sauna

→ ujulas on jõusaal ühes puutetundliku digiekraaniga ja mobiilne invatõstuk

→ Raja lasteaias on 10 rühma, kus on kokku 190 kohta, neist 160 aia – ja 30 sõimelastele

→ lasteaia projektis osalenud valdadega sõlmitud kokkuleppe kohaselt tagab Pärnu linn Raja lasteaias või mõnes muus munitsipaallasteaias Häädemeeste vallale üheksa ja Tori vallale 44 lasteaiakohta

→ lasteaias töötab kakskeelne (eesti- ja venekeelne) keelekümblusrühm

→ iga lasteaiamaja „kiire“ vahel on temaatiline sisehoov

→ lasteaia õues on labürint, kuhu on istutatud üle 2000 vaarikataime

→ õuealalt leiab ka ürdihoovi

→ üldse on õuealal kokku üle 6500 taime (puud, põõsad ja vaarikataimed)

Lasteaed-ujula arhitektuurse lahenduse tegi KAOS Arhitektid, projekteeris Projekt O2 ja ehitas OÜ Nordlin Ehitus. Kompleksi ehitus maksis koos sisustusega 11,7 miljonit eurot, millest 4 039 200 on Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus.

Ujula eest tasus Pärnu linn, lasteaia omaosaluse maksid Pärnu linn ning Tori ja Häädemeeste vald.

Mullu valisid inimesed aasta teoks Pärnu muuli ja Rannapargi vahelise kergliiklustee. Pärnu Postimees ja Pärnu linn korraldavad aasta teo konkurssi alates 2006. aastast.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

30 aasta järel valmiv Pärnu uus lasteaiahoone sai nurgakivi