JÕGEVAL AVATAKSE KIRIKUTORN

EELK Jõgeva koguduse kirikutorn. Foto: Johannes Haav

Pühapäeval, 20. detsembril kell 16 avatakse ja pühitsetakse Jõgeval Turu tn 2a kunagisest veetornist ümber ehitatud vaateplatvormiga EELK Jõgeva koguduse kirikutorn ning süüdatakse neljanda advendi küünal.

Torni avavad ja kuulutavad jõuluaja alanuks peapiiskop Urmas Viilma, piiskop Joel Luhamets ja Tartu praost Ants Tooming. Tervitussõnad lausuvad rahvastikuminister Riina Solman ning Riigikogu rahanduskomisjoni esimees ja vallavolikogu esimees Aivar Kokk ning vallavanem Tiit Lääne

Neljanda advendi küünla süütavad Urmas Viilma, Jõgeva koguduse vaimulik Georg Glaase ja Aivar Kokk, kes mitmekülgselt kaasa aidanud Jõgeva koguduse käekäigule. Muusikalist meeleolu loovad Marek Sadam ja Tõnu Laikre.

Pärast kontserti saavad soovijad külastada kirikutorni ning pakutakse rosinasuppi, teed ja piparkooke. Tuleval aastal rajatakse samale krundile kogukonnakeskus.

Kuukorruselise Jõgeva kirikutorni vaateplatvormist, kuhu pääseb mööda keerdtreppe, paistavad ilusa ilmaga suur osa Jõgeva linnast ja Vooremaa maastik koos selle kõrgeima Voore laiuse mäega, mille kõrguseks on 144 meetrit.

EELK Jõgeva koguduse praegune hoone. Foto: Sirje Kalev

Jõgeva kiriku torni tõuseb sada trepiastet, millest esimene on pühendatud talumees Johan Riivesele, kes 1934. aastal annetas maa Jõgevale kiriku ehitamiseks; teine 5. septembril 1992 aastal tegevust alustanud EELK Jõgeva koguduse asutamise eestvedajale, kauaaegsele Jõgeva kultuurikeskuse juhile Airi Rütterile; kolmas koguduseelu pühendunud abikaasadele Saima Kalevile ja Enn Kalevile; neljas Jõgeva koguduse ja Jõgeva piirkonna abivalmis koostööpartneritele Soome Renko kogudusest abikaasale Maija-Liisa Sthalile ja Ilpo Toivonenile; viies koguduseelu väärikatele edasiviijatele Silvja Rängile (Silvja Ränk) ja Hilda Illisonile.

Jõgeva koguduse õpetaja Georg Glaase sõnul on võimalik trepiastmeid ka osta ja saada nii oma nimega kuldne plaat. Plaadi hind tavakodanikule on 300 eurot. Käesoleva nädala alguse seisuga oli sajast trepiastmest müüdud kolmkümmend.

„Kiriktorn on väärikas tähis Jõgeva vaimsuses,” arvas Georg Glaase. Tema sõnul on kirikutornis võimalused ka näituste korraldamiseks. Avapäevaks on välja pandud Jõgeva kunstniku Merle Meituse maalid.

Järgmise aasta kevadel valmib kavakohaselt kiriku ümber rajatav kogukonnakeskus, mille ruume saavad kasutada erineva põlvkonna inimesed, puuetega inimesed, erinevad organisatsioonid.

Alates 1997. aasta 21. detsembrist on koguduse jumalateenistused toimunud kunagisest lasteaiast renoveeritud kogudusemajas.

Jaan Lukas

Vaade Puiestee tänavalt kirikutornile. Foto: Jaan Lukas

Võimalused Jõgeva kirikutormi külastamiseks

21. detsembril kell 12-15

22. detsembril kell 15-18

23. detsembril kell 12-15