Piltuudis: SINDIS KÄISID KADRISANDID

Kadrisandid Sindis Raudtee tänava kodu külastamas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Sindi gümnaasiumi näitering on ühinenud tunamullu algatatud Eesti Folkloorinõukogu ja Rahvakultuuri Keskuse aktsiooniga „Hakkame santima!“. Tänasel kadripäeva eelõhtul liikusid lapsed Sindi linna tänavatel ja külastasid kodusid.

„Teeme seda igal aastal, palju aega enne folkloorinõukogu üleskutset. Pean eesti rahvakalendri tähtpäevade tähistamist meie kultuuri osaks,” ütles õpetaja ja näiteringi juhendaja Eneli Arusaar.

Arusaare sõnul käib kannel ja kaerajaani tantsimine alati kadripäeva kombestikuga kaasas. „Olen seda meelt, et kaerajaan peab kõikidel eestimaalastel selgeks saama ja igaks kadripäevaks õpime selle meiegi ära.” Eesti tuntuimat rahvatantsu tantsitakse rahvalaulu “Kaera-Jaan” järgi. Friedebert Tuglase teatel olevat “Kaera-Jaanile” nime andnud Tartumaa Lääniste küla sepp Jaan Matson, hüüdnimega Kaera-Jaan. Kahjuks ei õnnestunud sedakorda kandlemängijat kaasata, aga väikesed kadrid tantsisid ka ilma saatemänguta nii et põrand värises.

Muinasaegse usundi hingedeaja ja tütarde täisealiste hulka võtmise rituaalid segunesid ristiusu püha Katariina mälestuspäeva ehk kadripäevaga Maarjamaal 16. sajandil. Kadripäeva peeti naistepühaks, sest siis lõpetasid naised karjakasvatusega seotud välised sügistööd.

Päeva lahutamatu osana kadrisandiks käimine pärineb ajast, mil mööda maad rändasid ande koguvad kloostrite kerjusmungad. Lauludes kõlas ladinakeelne sanctus. Pererahvale sooviti head pere-, vilja- ja karjaõnne. Kadrisantidena käisid tüdrukud ringi valgesse riietunult. Arvatavasti sümboliseeris piim Katariina mõtete neitsilikku puhtust. Samuti seostati piima sünnitavate naiste ja karjakasvatusega.

Vaata kahte videot sama päeva õhtusest sündmusest:

Esimene on 50 sekundit https://www.facebook.com/urmas.saard/videos/3648526368540684/

Teine on täies mahus ca 15 minutit https://www.facebook.com/urmas.saard/videos/3649800808413240/

Raudtee tänava majast lahkudes poetas pererahvas kadride kotti koos põske pistetava kraamiga ka Tori valla logoga helkurid, et tänavatel liikumine ikka mitmekordselt ohutum oleks. Maimukesele jagati lahkelt münte. Pererahvale kinkisid kadrid kirsioksa, mis pidavat andma teada mõndagi…

Mardisantidest

14 päeva tagasi tegid Eneli lapsed ka mardisanti, aga siis olid teised tantsud ja teine kombestik. „Saime Eesti Folkloorinõukogu ja Rahvakultuuri Keskuse ühise tänukaardigi,” rääkis Eneli. „Siis me käisime oma koolis ka mööda klasse. Õpetasime kõikidele algklassidele kombestikku. Õhtul käisime peredes. Kadripäeval ei lubatud koroona tõttu klassides käia. Piirdusime perede külastamisega.”

Kadripäeva ilmaennustus

Kadripäeval läheb sügis üle talveks.

Kadripäeva ja jõulude vahel märgatud rohke härmatis tõotab järgmise aasta rukkilõikuse ajaks ilusat ilma.

Kadripäeva tuuled ja tormid toovad jõuludeks ilusa ilma.

Kui kadripäeval külmetab või lumi maas ja hanged aia ääres, siis on järgmisel aastal oodata head viljasaaki.

Talvetaat pidavat kadripäeval viskama külma kivi merre ja sooja kivi allikasse.

Kadripäeva sula tähendab andresepäeval (30. november) külma.

Kadri vesistab ja sulatab selle, mis Andres (30. november, andresepäev) külmaks teeb.

Nagu ilm kadripäeval, selline on ta arvatavasti ka küünlapäeval (2. veebruar).

Urmas Saard

Samal teemal:

“HAKKAME SANTIMA!”

Share via
Copy link
Powered by Social Snap