„PIKK TIGE VANAEIT” KÜLASTAS PÄRNUT

Jutuvestja Liia Kanemägi monoetendus “Pikk tige vanaeit” Raeküla Vanakooli keskuses. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eilsel Raeküla hea kodaniku nädala avamisel andis loomingulise ühenduse Oma Lava näitleja Liia Kanemägi kolm monoetendust „Pikk tige vanaeit”, milles rullusid vaatajate ette jutuvestmise ja haaravate muusikaliste piltidega mõnusad iidsed lood koolnutest, inim-ussidest, sõbralikust Surmast.

Lugudes osalevate muinasjututegelaste ja maagiliste olendite kehastuses tunneb ära päris tavalised inimesed, kes teevad mõnikord rumalaid valikuid või isekaid otsuseid, eksivad ja parandavad oma vigu. Nad saavad jagu võimatuna näivatest takistustest ning panevad lõpuks uskuma, et ikkagi võidutseb headus.

„Mina tegin eesti rahva pärimustest valiku ja Jaanika Juhanson seadis need lavastuseks,” rääkis jutuvestja Kanemägi. Lood on võetud eesti rahvajuttude kogumikust „Taevane pulm”, mille andis välja Piret Päär. Jutuvestja hindab väga neid tekste just säilinud vanapärase kõneviisi poolest. „Keelekasutus ja ilusad ära tuntavalt eestlaslikud kõnevormid ning lauseehitus – see on mulle väga sümpaatne,” selgitas Kanemägi. „Muusikaliste helikujunduste juures aitas meid Tarmo Kivisilla. Kõik on eesti pillid: väike kannel, savipill, parmupill. Ülejäänud instrumendid on nö kola. Aga selle kolaga on alati hästi põnev töötada. Alati saab laval erineva tulemuse.”

Esietendus toimus tänavu oktoobri lõpus Von Glehni Teatris Tallinnas. Kuid peamiselt on etendused toimunud Kellerteatris. „Olen käinud natuke ka mööda Eestit ringi – nii palju kui piirangud lubanud, näiteks Haapsalus, nüüd siis ka Pärnus. Õhtune etendus oli kolmeteistkümnes.” Üldse oli Raekülas kolm etendust.

Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg ütles, et enne õhtust etteastet said samast etendusest osa ka Raeküla kooli kuuendikud ja üheksandikud. Mõlemal juhul üks klassitäis noori. Põhjuseks ikka viiruse piirangud. „Sellest on kahju, kuna soovisime Raeküla hea kodaniku nädala avamisel palju enamatele rõõmu pakkuda, kuid ikkagi parem kui mitte midagi. Loodame, et sünnib traditsioon, kus ka järgmistel aastatel avame teemanädala mõne sarnase väiketeatri rahvaliku etendusega,” rääkis Karro-Selg. „Loomulikult kiidan ka omalt poolt näitlejat. See oli super esitus.”

Tõepoolest on olnud seni nähtud jutustused sootuks teistsugused. Ka Kanemägi teadis kinnitada, et sarnane lavastus on vähemalt Eestis täiesti originaalne.

Etendust toetavad Kultuurkapitali Näitekunsti ning Rahvakultuuri Sihtasutused. Etenduse kestus on 45 minutit.

Traditsiooniliselt oli ka eilse viljesündmuse osaks heategevus. Koostöös Pärnu Y-klubiga jätkus annetuse kogumine ja annetajate osalemine loteriis. Fortuunaks paluti Kanemägi. Peaauhindadeks oli maal ja Kanemägi signeeringuga foto temast endast. Maali autor on Tiina Erala, Pärnu kunstiklubi ja selts Raeküla liige. Liia Kanemägi foto aitas peaauhinnaks kujundada Maris Talu Raefotost, kes samuti Raeküla inimene. Karro-Selg: „Tänud nii Tiinale kui ka Marisele!”

Urmas Saard