TALLINNA LOOMAAIAS KOORUNUD HABEKOTKAS KOHTUB PAARILISEGA PRAHA LOOMAAIAS

Emane habekotkapoeg reisiks valmis. Foto: Inari Leiman

Neljapäeva, 22. oktoobri õhtupoolikul paigutati Tallinna loomaaias tänavu 13. märtsil koorunud noor emane habekotkas (Gypaetus barbatus) kiiresti ja õrnalt transpordikasti ning saadeti Praha loomaaia poole teele.

Üleviimine kulges edukalt, lind elas ligi 20 tundi kestnud reisi üle hästi ja tema kohanemist uues kodus jälgivad praegu tšehhi röövlinnuspetsialistid. Praha loomaaias ootab teda ees Berliini loomaaias koorunud habekotkanooruk, kuid paar võib neist saada alles 4–5 aasta pärast, kui mõlemad saavad suguküpseks.

Tallinna loomaaia vanemkuraatori Jelena Semjonova sõnutsi on meie loomaaial habekotkaste paljundamiseks koostööleping Euroopa röövlindude kaitse organisatsiooniga Vulture Conservation Foundation, kes aitab kaasa habekotkaste asurkondade taastamisele looduses ja määrab Euroopas tehistingimustes koorunud noorte habekotkaste edasise saatuse.

Aastal 2020 munesid habekotkad Euroopa loomaaedades ja kasvandustes 71 muna, koorus 25 habekotkatibu.

Meie habekotkapaar munes tänavu kaks muna ja mõlemad tibud koorusid loomaaia inkubaatoris: esimene 13. märtsil ja teine 23. aprillil.

Tallinna loomaaias kooruvad habekotkapojad on üliolulised, sest siin elava isaslinnu genoomi edasikandumine on habekotkaste geneetilise mitmekesisuse rikastamisel väga tähtis. Samas on aga teada, et meie emaslind loobub vahetult enne tibu koorumist haudumisest ega lase ka isaslinnul tööd lõpule viia. Seetõttu võetakse munad pesast ja hautakse tibud välja inkubaatoris.

Selleks, et meie kotkapoegadel oleks ikkagi võimalik loodusesse pääseda, tuleb koorunud tibud võimalikult ruttu toimetada habekotkastest kasuvanemate hoole alla. Aastatel 2011, 2016 ja 2019 on Tallinna loomaaiast Austriasse Haringsee röövlindude säilituskeskusesse habekotkastest kasuvanemate üles kasvatada viidud kokku neli Tallinna loomaaias koorunud habekotkatibu.

Seoses koroonaviiruse pandeemia ja eriolukorraga maailmas puudus tänavu kevadel kotkapoegade transpordi võimalus ja loomaaia lindude osakonna töötajatel tuli noored habekotkad ise üles kasvatada.

13. märtsil koorunud emane habekotkapoeg hakkab habekotkaste sugu edasi kandma Praha loomaaias. 23. aprillil koorunud isane habekotkapoeg ootab oma uue kodu osas veel rahvusvahelise liigikoordinaatori otsust.

Olga Privalova

Tallinna Loomaaia turundusspetsialist