Suur pildigalerii: SLAAVI LAAT SINDIS

Slaavi laat 2020 Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna peeti Sindi seltsimaja juures Slaavi laata, kuhu oodati rahvuslikku käsitööd, hoidiseid, küpsetisi ja muud kaupa, samuti maitsvate hõrgutistega kööki. Toimus parima õunapiruka võistlus. Viljekavas nägi ja kuulis vene, ukraina ning eesti rahvuslikke etteasteid.

Kolme tunni pikkusest laadapäevast koondasid enim tähelepanu lauljate ja tantsijate etteasted. Kontserdiga alustasid Sindi Slavjanotška lauljad, keda juhatab nende kauane dirigent Tõiv Tiits. Just täna tähistab ansambel oma 26. sünnipäeva. Slavjanotška on koos Sindi Seltsimaja, MTÜ Vene talu ja Sindi Naisliiduga ka üks laada korraldajatest.

Seltsimaja kõrvalukse juures toimetas Pärnumaa Sanga-Tõnise talu perenaine Ljubov Petrova, kes on asutanud kodumuuseumi oma vanaisa ja vanaema mälestuseks. Soodsa ilma korral läidab ta taluõuel ehtsasse vene ahju tule ja küpsetab venepäraseid sööke. Täna piirdus ta tule tegemisega samovari alla. Kõrgest korstnast tõusis suits otse üles ja kraanist voolas aurav teevesi kõigile, kellele ootamatult saabunud jahedus naha vahele puges. Lisaks kuumale teele jagas pea terve päeva oma soojust ka päike.

Kontsertkava jätkudes tulid suure hulga rahva ette veel Sudaruški, Trio, Kuu naisrahvatantsijad, Russkaja pesnja ja Ukraina selts Vitšizna. Üllatajana astus kuulajate ette otse aiasaaduste leti tagant talupidaja Jüri Nurmik, kes laulab EKRE segakooris. Tema laulis noodivihikust valjul ja sügaval bassihäälel ilma saatemuusikata ning sai tugeva aplausiga publiku heakskiidu osaliseks. Jüri letis äratasid tähelepanu paarikümne kilosed kõrvitsad. Aga tema peenralt on saadud ka 53 kilogrammi kaaluva kõrvitsa.

Kaubavalik oli laadale iseloomulikult väga mitmekülgne. Võis osta naistepuna, põdrakanepiõite ja Ivan tšai siirupit, aga ka näiteks Tupperware tooteid või koguni koduõlut. Pärnumaa Noorte Kokandusringid oli täna esindatud kahe Sindi gümnaasiumi õpilasega: Kaur Kasemaa ja Fred Hussar.

Laadal võis kohata mitmeid väljapoolt Sindit tulnud inimesi. Mõned tunnistasid, et sattusid laadale täiesti juhuslikult. Mitmed olid siiralt üllatunud, et ka Sindis toimuvad suurepäraselt korraldatud rahvusvähemustele pühendatud sündmused, millest polnud varem midagi kuulnud.

Urmas Saard