KÕIK ASJAD ALGAVAD KELLEGI ENTUSIASMIST, KA INSPIRATSIOON


Pärnumaa noorte inspiratsioonipäev. Foto erakogust

Enesekindlus ja enesekehtestamine on omadused, mis ei tule kõigil üleöö. Sellegipoolest on need niivõrd olulised selleks, et elus sirge seljaga ja naeratus näol läbi lüüa. Nende teemade ümber tiirles teisipäeval toimunud Pärnumaa noorte inspiratsioonipäev, kus osales õpilasi suisa tuhande ringis.

Meeskond alustas ürituse korraldamisega juba kevadel ning arvestades toonaseid kuulujutte sellest, et sügisel võib tulla uus viirusepuhang, otsustati teha juba viiendat korda toimuv noortekonverents sel aastal teisiti – otseülekande teel. Nii võibki öelda, et suvel uksed avanud HUUBis, mille saalist uhke otsestuudio tehti, toimus senini suurim üritus.

Esinejaid oli kokku neli: kirjanik Sass Henno, treener Sandra Raju, noorte- ja innovatsioonikeskuse HUUB asutaja Eerik Hannus ja MTÜ Tunne eestvedaja Karoliine Aus. Päeva juhtis Laura Kiviselg.

Henno võttis fookusesse väga tõsise teema – väärkohtlemine tööl. “Te ei pea mitte mingil juhul taluma sind alavääristavat käitumist,” rõhutas kirjanik. Ta lisas, et kahjuks ei ole seda teadmist emapiimaga ega ka koolist kaasa antud. Pigem peetakse normaalseks seda, et poisid teevadki nilbeid nalju ja inimesed võivadki kompida piire, katsudes teiste intiimkehaosi. Ta toonitas, et sellistele asjadele tuleb julgeda vastu astuda ning sellest teistele rääkida.

Sandra Raju jagas viite õppetundi, mis tema oma elu jooksul saanud on. “Lame kõht ei tee sinust paremat inimest,” oli üks õppetundidest, mille treener välja tõi. Ta on ise olnud kimpus söömishäiretega ning defineeris end aastaid läbi selle, milline ta välja näeb. Küll aga ta toonitas, et muidugi on oluline olla liikuv ja tervislik, aga lame kõht ja peenikesed jalad ei tähenda, et sa oled nüüd seeläbi meeldivam inimene.

Hannus ja Aus rääkisid oma kogemustest õpilasaktivistidena ning kust sai nende karjäär alguse. Mõlemad noored toonitasid, et väga olulist rolli on mänginud inimesed nende ümber. Näiteks Hannuse sõbrad, kes haarasid ta kaasa linna noortekogusse või Ausi perekond, kes igal sammul temasse uskunud on.

“Eelmisel aastal oli osalejaid veidi üle 500, sel aastal tänu otseülekandele see number kahekordistus,” rõõmustas ürituse korraldaja ja Pärnumaa Arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuht Viivika Vilja. Õpilased vaatasid inspiratsioonipäeva igaüks oma koolist, koos oma klassi- või koolikaaslastega. Igast osalevast koolist andsid endast märku vabatahtlikud, kes sealset kohapealset tööd koordineerisid – registreerimisest mängude läbiviimiseni.

Kogu ürituse korraldamise protsessi olid Pärnumaa noored kaasatud. Facebooki grupis “Pärnumaa noored” uuris meeskond, mis võiks olla ürituse teema ja kes esinejateks. Ka inspiratsioonipäeva ajal küsisid noored esinejatelt kümneid küsimusi, millele kõigile vastata ei jõutud. Esinejad on lubanud siiski veel vastuseid anda, seda siis sotsiaalmeedia vahendusel.

Praegugi saab ürituse Facebooki lehel konverentsi järele vaadata.

Karoliine Aus