LOENGUD SALVESTATAKSE JA NEID SAAB JÄLGIDA ARVUTI VAHENDUSEL

Jüri Trei, Garri Raagmaa ja Mari Suurväli Eesti lipu seltsi poolt Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikoolile kingitud piduliku lipuga. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Mihklikuu viimasel päeval väga väikeses seltskonnas toimunud Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli õppeaasta avamine on järelvaadatav kolledži veebilehel. Sündmus kujunes eriliselt ülevaks Pärnu väärikate ülikoolile piduliku Eesti lipu kinkimisega.

Eile teatas hotell Strand uksel ja fuajees asuvale sildile kirjutatud kiri neile kes polnud veel muudatusest teadlikud, et Tartu Ülikooli rektoraadi otsusel Väärikate ülikooli avaaktust ei toimu. Ekslikult kohale tulnuid polnud küll palju, aga mõned pidid siiski asjatust käigust pettuma.

Koroonaviiruse juhtumite sagenemise tõttu jäi tänavu Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikool traditsiooniline pea pooletuhande osalejaga kogunemine Strandi Jurmala saalis ära, mistõttu ei toimunud ka ammu lubatud ja oodatud peaminister Jüri Ratase loengut. Selleasemel kogunes Strandi viiendale korrusele Lahe saali Väärikate ülikooli nõukogu ja õppeaasta algust tervitama tulnud külalised. Mõnekümne osalejaga avaaktus tehti kõigile huvilistele nähtavaks ja kuuldavaks videoülekande vahendusel kolledži veebilehel, mis on jälgitav ka järelvaatamisega.

Mitte kõik tervitajad ei tulnud Lahesaali. Nii tegid kohalviibinutele videotervituse Tartu ülikooli rektor Toomas Asser ja peaminister Jüri Ratas. Asseri arvates on praegustes oludes oluline leida harjumuspäraste kohtumiste ja tegevuste asemel uusi võimalusi oma vaimu ja mõtete erksana hoidmiseks. „Terve vaim ja füüsiline tervis käivad ikka käsikäes. Seepärast soovib ülikool pakkuda teile laia valikut silmaringi avardavatest valikutest, aga samal ajal säästa teid füüsiliste kogunemistega kaasnevatest haigestumise riskidest.” Nii toimub käesoleval õppeaastal õppetegevus uuel viisil. Kõik loengud salvestatakse ja neid saab jälgida arvuti vahendusel kõikjal Eestis, samuti väljapool Eestit. Et keegi ei jääks digioskuste vähesuse või arvuti puudumise tõttu kõrvale, soovitab rektor ka väiksemates seltskondades ühiseid jälgimisi, aga ka digiõppe suurendamist.

Pärnu kolledži direktor Garri Raagmaa avaldas lootust, et nüüdne uus olukord soodustab noorema- ja vanemaealiste digioskuste lõhe vähenemist.

Peaminister väljendas videopöördumises head meelt, et väärikad pühendavad eelseisva õppeaasta sellele, mis tervet Eestit edasi viib – enda teadmiste ja oskuste täiendamisega.

Veel tervitasid Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja Tartu ülikooli elukestva õppe keskuse juhataja Tiia Ristolainen. Ristolainen esitas elukestva õppe kohta mitmeid huvitavaid ja toredaid maailmas leiduvaid ütlemisi. „Kui inimene on liiga suur, et õppida, siis ta enam suuremaks ei kasvagi” – „Inimene, kes ei õpi, kobab pimeduses nagu eilne teel käija” – „Kõike tuleks tundma õppida, mida vähegi saaks” – „Meistriks võib saada ainult see, kes aastaid iga päev vaeva näeb, et koguda uusi kogemusi. Kuid ka meister peab ütlema: õpi kuni elad” – „Parim, mida inimene võib teha, on harida iseennast ning arendada oma võimeid, et temast oleks maksimaalselt kasu kogu ühiskonnale” – „Inimene, kes õppimise lõpetab, on liiga vana – olgu siis kahekümne- või kaheksakümne-aastane”. Ristolaineni sõnul ei saa väärikad mitte kunagi vanaks.

Eesti lipu seltsi esimees Jüri Trei tuli Pärnusse väärikaid tervitama piduliku kuldsete narmaste ja paeltega Eesti lipuga, mille kinkis Eesti lipuvilje hoidmise ja arendamise eest väärikate ülikoolile.

Pärnu kolledži väärikate ülikooli programmijuht Mari Suurväli lausus, et elu teeb ikka omi käänakuid ja vigureid. „Kuid pole hullu – meie kogemuste ja oskuste pagas annab lootust saada hakkama ka sellel korral. Aga see vajab tõsist arupidamist ning aega.” Jõuludeni on jäänud jumalatosin nädalat. Tänane väärikate arv on Pärnus 515. Arvestades soovitusi jätkata paarikümnestes gruppides saaks neid kokku 25. „Et mitte keegi õppuritest ei tunneks ennast kõrvalejäetuna, tuleks 11 nädala kestel leida 25 korral sobiv aeg ja võimalus täiendvate teadmiste omandamiseks uutes vormides.” Suurväli usub, et piltlikus võrdluses väljendudes ei tahaks mitte keegi olla asjakestena hoitud kodus kapi äärel tolmu kogumas.

Tartu ülikooli väärikate ülikool alustas oma tegevust 2010. aastal Pärnus.

Kuigi väärikaid üliõpilasi praegu kokku ei kutsuta, siis õppeaastaks kavandatud õpikojad ja õppekäigud siiski toimuvad, kuid väikestes rühmades.

Nii toimuvad väärikate ülikooli programmid üle Eesti veel Tartus, Tallinnas, Viljandis, Narvas, Valgas, Kuressaares, Türil, Keilas, Viimsis, Põlvas ja Elvas. Sellel sügisel liituvad väärikate ülikooliga Võru ja Jõhvi.

Tervituse kooliõpilastelt väärikatele õppijatele tegi Sindi gümnaasiumi näitering, mida juhendab õpetaja Eneli Arusaar. Kavaga “Küll on tähtis tunne olla õpilane” esinesid sõnaliselt Sten Eric Hansen, Maribel Pikker, Merilin Haasma, Braian Kulp. Viiulit mängis Kertu Kirke Hansen, kelle juhendaja on Merike Teppan-Kolk. Kertu esitatud palaks oli valitud “The Swan” tsüklist Carneval Of The Animals, helilooja Charles Camille Saint-Saëns. Sindi gümnaasiumi erinevad õpilaskoosseisud on paljudel eelnevatel aastatel samuti Pärnu väärikatele esinenud.

Urmas Saard