PÄRNU LOOVUTAB TEEMAPEALINNA NIMETUSE NARVALE

Pärnu rannahoone rõdul langetatud suvepealinna lipp. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Homme, 22. septembril kell 16.31 algab astronoomiline sügis ning sel suvel 25. korda Eesti suvepealinna tiitlit kandnud Pärnu saadab teemapealinna tiitli ühes valitsemissauaga Narva. Sügispealinnale annab need õigused järgmiseks kolmeks kuuks üle Pärnu abilinnapea Varje Tipp.

Ent veel enne kui piirilinlased tänavusele suvele hingekella löövad, langetab Pärnu linnapea Romek Kosenkranius Pärnu rannahoone rõdul suvepealinna lipu. Sündmus toimub homme kell 16. Seejärel rändavad nii Pärnu rannas kui Vaasa pargis lehvinud suvepealinna lipud pasunakoori Õnn Tuli Õuele muusika saatel Pärnu muuseumisse järeltulevate põlvede jaoks hoiule.

Juubeliaasta lippude üleandmine muuseumile saab teoks kell 17.

Tänavuse omalaadse kevade järel saabunud suvi näitas, et olud ja ajad võivad ju kummalised olla, kuid seda, et Pärnust saab 21. juunil suvepealinn, ei suuda väärata isegi kuri koroonaviirus. Suvepealinna õigustes oli veendunud ka ilmataat, kes kinkis rannakuurordile juba jaanikuul troopiliselt kuuma õhutemperatuuri ja 25 kraadini soojenenud merevee, mis meelitasid Pärnu randadesse tuhandeid puhkajaid.

Kalendrisuve algus 21. juunil anno 2020 kirjutas end Pärnu linna ajalukku ühe olulise sündmuse poolest – sel päeval muutus kesklinna ja randa ühendav Supeluse tänav autovabaks. Esiti plaanis Pärnu linnavalitsus, et tänav on masinavaba 9. augustini, ent kuna ajutine linnaruumi lahendus rahvale meeldis, jäi Supeluse kergliiklejate teenistusse augustikuu lõpuni.

Kuna sel tuiksoonel tegutseb mitmeid söögikohti ja ühesuveärisid ning korraldatakse väliüritusi, on suvine Supeluse kujunenud populaarseks vaba aja veetmise kohaks.

Nõnda oli see ka tänavu, mil kuurordimelust kihav tänav jättis isegi argipäeviti mulje nagu oleks siin mõni festival käimas.

Mujal Pärnus ei olnud samuti põhjust igavuse üle kurta: toimus erinevaid kultuuri-, spordi- ja meelelahutussündmuseid. Mõned rahvarohkemad ettevõtmised jätsid piirangute tõttu aasta vahele, ent välja tuli ka päris uusi algatusi.

Mullu suvel alguse saanud „Trust me I’m a local“ giidituurid jätkusid tänavu juulis eestikeelsete linnaekskursioonidega, viies huvilised kuurortlinna niisugustesse nurgatagustesse, millest isegi kohalikud kuulnud pole.

Erandlike olude tõttu liikus sel suvel Pärnu peal harjumatult vähe välisturiste, kuid seda suurema innuga (taas)avastasid suvepealinna võlusid Eestimaa inimesed. Juulis püstitasid siseturistid Pärnus lausa rekordtulemuse: siseturistide arv kasvas 2019. aasta juulikuuga võrreldes 59 protsenti ning ööbimiste arv 53 protsenti. Kokku väisas Pärnut juulis 25 087 siseturisti, kes veetsid siin 44 049 ööd.

Juubilarist suvepealinn sai enda arvele veel teisegi rekordi – riigi ilmateenistuse andmetel oli Pärnu oma 18kraadise keskmise õhutemperatuuriga lõppeval suvel Eesti kõige soojem koht.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap