Fotod: JÕGEVA VALLA SÜGISKESKUSES PALJU VAATAMISVÄÄRSET

Kunagine kõrts, hilisem koolimaja ja lasteaed. Foto: Jaan Lukas

19. septembril kuulutatakse Jõgeva valla sügisekeskuseks Palamuse, mida ennekõike teatakse Oskar Lutsu loomingu, Palamuse Muuseumi ja Suure Paunvere väljanäituse ning laada järgi. Ajaloolises ja kultuuriloolises paigas ja selle ümbruses on veel palju vaadata.

Palamusele võib jõuda mitmest suunast. Kui sõita Kaareperest algavast paigast, siis tasub teada et see romantiline tee ehitati aastatel 1927-1928 ja suuresti tänu sellele, et esimene eestlasest Palamuse kirikuõpetaja Arnold Keremi (1893-1942) vend oli Eesti Vabariigi teedeminister August Kerem (1889-1942). Arvatavasti sai tänu temale see tee valmis kiiremini kui muidu.

Ajaloolise ehitisena hakkab silma vesiveski. Kuremaa mõisnik von Oettingeni algatusel ehitati Palamusele kõrts. 1920 aastal võeti hoone kasutusele koolihoonena, 1937-1938 ehitati peale teine korrus. Lasteaed Nukitsamees asus seal kuni kaasaegse lasteaia avamiseni 2018. aasta oktoobris. Praegu tegutseb kunagises kõrtsimajas Palamuse Laulustuudio.

Palamusel on töötanud erinevad käsitöömeistrid, siin on olnud leivatööstus ja piimaühistu. Vabadussõjas langenute mälestussammas avati Palamusel 29. mail 1924 ja taasavati 29. mail 1994.

Kolhoosiajal valminud korterelamute rajooni kutsutakse aga Mustamäeks.

Niisiis Palamusel ja selle ümbruses ringi vaatamiseks tasub varuda mitmeid tunde ja miks mitte ka terve päev.

Jaan Lukas