OSKAR LUTSU HUUMORIPREEMIA LAUREAAT CONTRA SAI KODUKÜLAST KINGITUSEKS KARTULIT „TEELE”

Contra ja Ene Raudkats Urvaste seltsimajas. Foto: Jaan Lukas

10. septembril Võrumaal Urvastes toimunud luulepäeval “Heiberg ja Contra üte Urvaste lastõ” kinkis Kuremaal elav Võrumaa juurtega hobiliteraat ja rahvapärimuse koguja Ene Raudkats luuletaja Contrale väiksema kotitäie kartulit “Teele”.

Ene Raudkats pidas Jõgeva Taimekasvatuse Instituudis aretatud kartulisordi “Teele” kinkimisega silmas seda, et Conra – kodanikunimega Margus Konnula – on Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat ning Raja Teele säravam naistegelane Oskar Lutsu loomingus. Kingitust üle andes avaldas Raudkats lootust, et Conra „Teele” ka kodusel põllul kasvatama hakkab. Ene Raudkats kinkis Contrale teisigi Jõgevamaaga seotud meeneid. Maalehele, Uma Lehele ja teistelegi väljaannetele muhedaid lugusid teinud ja Kirjandusmuuseumile meenutusi ning pärimusi läkitav Ene Raudkats on Contraga kohtudes korduvalt luule ja kultuuriteemadel vestelnud.

Contra kirjandussündmusel osalejaid tervitamas. Foto: Jaan Lukas

Luulepäev ehk luulõpäiv algas Urvaste kiriku juures, kus jalgsimatkal suunduti Siimo talus kingsepa peres sündinud luuletaja Marie Heibergi (1890-1942) sünnikodu juurde. Mitmete luulekogude ja proosateoste autorist rääkis Joanna Ellmann. Noorena kogus Marie Heiberg Eesti Rahva Muuseumile vanavara Äksi ja Laiuse kihelkonnast. Suurema osa oma elust pidi ta kehva vaimse tervise tõttu veetma Tallinna Psühhiaatrihaiglas, Seewaldis.

Luulepäev jätkus Urvaste seltsimajas, kus luuletusi lugesid Contra ja tema sõpradest kirjanikud.

Jaan Lukas