UUES RAJA UJULAS ALUSTATI UJUMISTUNDIDEGA

Raja ujula Pärnus. Foto: Anu Juurma-Saks

Täna algasid uues Pärnu Raja ujulas algklassiõpilaste ujumistunnid. Ujumisõppes käivad Pärnu spordikooli hallatavas ujulas kõigi Pärnu üldhariduskoolide 2. ja 3. klasside õpilased, keda 2020/2021. õppeaastal on kokku 1252.

Alates eelmisest õppeaastast sõidutavad Pärnu üldhariduskoolide 2. ja 3. klasside lapsi ujumistundi Pärnu linnavalitsuse tellitud bussid. Koolide ja ujula vahelist transporditeenust korraldavad AS Atko Bussiliinid, Venderloo Veod OÜ ja Crismar OÜ.

Algklasside tänavune ujumisperiood kestab 7. septembrist tuleva aasta 9. juunini.

Nädala eest avatud uhiuues ujulas on laste ujumisõppeks väga head tingimused ja mitu basseini, mis võimaldavad korraldada tunde korraga nii Raja lasteaia mudilastele kui kooliõpilastele.

Lasteaialaste päralt on 3×7 meetri pikkune bassein, aga ujulas on ka kaheksa rajaga 25 meetri pikkune põhibassein (sügavus 135-185 cm), kuue rajaga 16 meetri suurune eelbassein (sügavus 75-120 cm), 2,7 meetrit pikk ja 1,6 meetrit lai ristkülikukujuline mullivann, 1,6 x 2,2 meetri suurune külmaveevann ning saunad.

„Mitme basseini vahel saab ujumistunde kenasti hajutada ilma et, lapsed üksteist segaks. Ujumisõppe paremaks läbiviimiseks on klassid omakorda väiksematesse gruppidesse jaotatud. Igas grupis on 8-9 last,“ kirjeldab Pärnu spordikooli direktor Tiit Aasma.

Raja ujula on avatud esmaspäevast reedeni kell 6.30-22 ja nädalavahetusel kell 8-21.

Algklasside ujumistunnid toimuvad argipäeviti kell 8-14 ning lõunast kuni õhtul kella 19ni teevad basseinides trenni spordikooli õpilased. Ujumistunnid ja -trennid ei hõiva koolipäevadel kogu ujulat – vähemalt kaks põhibasseini rada on külastajatele alati vabad. Varahommikul ja õhtul ning nädalavahetustel (kui ei toimu võistlusi või ringitegevust) on üldjuhul kõik basseinid täies mahus külastajate päralt.

Ujulas toimetavad ka ujumistunnid täiskasvanutele ning tulevikus võiks käivituda ka beebide ujumisring.

Sinasõprust veega tasubki spordikooli direktori sõnul harjutada juba maast madalast. „Spordikooli saab lapse ujumistrenni tuua juba kuueaastasena,“ ütleb Aasma.

Pärnakad on spordikooli direktori kinnitusel vastavatud linnaujula juba üles leidnud ning ujumishuvilisi tuleb päev-päevalt juurde.

„Inimesed kiidavad, et meie basseinivesi on väga mõnus ja kloorilõhna ei ole peaaegu tundagi. Kiitnud on meie ujulat ka professionaalid, kes on öelnud, et meil on tehnoloogiliselt Eesti kõige moodsam ujula. Ma ise tooksin välja seda, et meie ujula 25-meetrine kaheksa rajaga bassein on Eestis alles kolmas omataoline, aga samas ka kõige uuem,“ ütleb Aasma.

Lisaks treeningutele ja tundidele hakkavad uues ujulas toimuma ka ujumisvõistlused.

KU päevatoimetaja